сряда, 16 октомври 2019 г.

Шоколадово-кокосова торта

Вече е време за нова рецепта за торта. Съгласни ли сте :-) Тази торта направих без повод. Ами правеше ми се. Не зная дали ще има момент, в който да не искам да правя торти. Дано никога да не дойде такъв :-) 



Продукти:

За блатовете:
200 г натурален шоколад
50 г краве масло
100 мл гореща вода
6 яйца на стайна температура
150 г брашно
50 г какао
180 грама захар 
щипка сол

За крема:
200 г бял шоколад
400 мл млечна сладкарска сметана 35% масленост
50 г фини кокосови стърготини
2 ванилии

За глазурата:
100 мл млечна сметана
100 г натурален шоколад
50 г масло
***
какао и кокосови стърготини


Приготвяне:
Започнете с крема - ако шоколадът ви не е на калети /копчета/ го нарежете на ситно. Сгорещете сметаната и залейте с нея шоколада. Прибавете ванилията и кокоса. Оставете за 1-2 минути шоколада да започне да се топи и разбъркайте до еднородна смес. Можете да ползвате и пасатор за да сте сигурни, че няма неразтопени парченца шоколад. Покрийте съда с капак или фолио за свежо съхранение и го оставете в хладилник за през нощта. 

За блатовете - Разтопете на водна баня шоколада и краве маслото. Разбъркайте до еднородна смес. Оставете шоколадовата смес настрани.
Смесете сухите съставки - брашното, какаото и солта.
Разделете яйцата на жълтъци и белтъци. Разбийте белтъците на сняг с половината захар (тук можете да видите какви правила спазвам при разбиването на белтъци).
Разбийте жълтъците с останалата захар докато сместа побелее и увеличи обема си. Прибавете постепенно шоколадовата смес, а след нея и горещата вода. Добавете сухите съставки.
Последно на 3-4 пъти прибавете белтъците като разбъркването трябва да става с шпатула за да не изчезне пухкавостта на сместа. В този блат няма набухвател затова не пренебрегвайте тази стъпка.
Изпечете сместа във форма с откопчаващо се дъно, на която на дъното и по стените сте поставили хартия за печене. Съветът ми е да ползвате форма с диаметър 19-20 см и да е достатъчно висока - 8-10 см. 
Печете на 180 градуса за около 60 мин. като след 40-тата минута може с дървено шишче да проверите дали блатът е изпечен. Ако печете на отделни платки намалете времето за печене.
Оставете блатът да се охлади и го разрежете на 3 отделни платки. При печенето най-отгоре се получава подутина-"капаче", което след като изрежете можете да го направите на трохи и да си направите кейк-попс, или да си го хапнете така. Аз направих второто :-D

Сглобяване на тортата и украса - Извадете охладеният бял крем и го разбийте с миксер докато се сгъсти. Поставете първият блат в подноса за сервиране и разпределете половината от крема. Поставете вторият блат, върху него - втората половина от крема. Най-отгоре поставете третият блат. Блатовете и крема са достатъчно стегнати и по принцип не ви е нужен ринг, но ако искате глазурата да ви е точно и само отгоре може да пристегнете тортата с ринг докато тя стегне.
За глазурата нарежете шоколада на ситно. Сгорещете сметаната и маслото и ги прибавете към шоколада. Разбъркайте до еднородна смес, оставете леко да се охлади и залейте тортата с нея. Оставете в хладилник да стегне. 
Аз най-отгоре посипах с какао и кокосови стърготини, а отделно направих още малко ганаш, който поставих в шишенце за декорация и направих тези ивици от страни.

Тортата на снимката е с диаметър 19 см и височина 10 см.

Да ви е сладко :-)


Няма коментари:

Публикуване на коментар