вторник, 8 юни 2021 г.

Карамелено-медена торта ІІI вид

Отново торта. Ами как да не обичам рожденните дни. Как? Малката ми дъщеря навърши 2 годинки. Тортата, която ще ви напиша по-долу беше сладката почерпка за гостите :-)


Продукти:
За блатовете:
4 яйца
1 1/3 ч.ч. захар
80 г краве масло
7 с.л. мед
1 ч. л. с връх сода бикарбонат
700 г брашно

За крема:
750 г маскарпоне
600 г варено кондензирано мляко/дулсе де лече/Варёное сгущённое молоко /това е 1 и 1/2 опаковка/
400 г заквасена сметана
4 ванилии

Продуктите са за две торти от по 6 блата. Едната торта е с диаметър около 22 см, а другата с диаметър 15-16 см.

Ако ще правите само по-голямата торта намалете ги с около 1/3.

Приготвяне:
На блатовете:
Разбийте яйцата със захарта с помощта на миксер или тел. Бийте докато двете съставки се обединят, но не прекалявайте с разбиването. Сложете тенджера с вода (около 2-3 пръста) на котлона. Изсипете яйчената смес в широк съд и поставете съда върху тенджерата. Варете сместа на водна баня (котлонът да е на средна степен) като непрекъснато разбърквате с помощта на телена бъркалка в продължение на 10-15 минути докато яйчената смес стане с гъстота малко по-рядка от боза. 
Когато това стане прибавете и маслото, меда и содата. Разбъркайте добре. Продължете да варите на водна баня, като разбърквате не постоянно, но често, докато сместа стане с кехлибарен цвят. На моят котлон това отне около 20-30 минути.
Свалете сместа от котлона и сипете 550 г от брашно. Разбъркайте. Почнете да прибавяте по малко брашно и омесете нелепнещо тесто. На мен ми се наложи да добавя не повече от 150 грама. Разделете тестото мислено на 3 и отрежете 1/3 от него. Разделете го на 6 малки топки. Останалите 2/3 също разделете на 6 топки. 
Разточвайте всяка топка* върху хартия за печене посипана с малко брашно и с помощта на кръгла форма (ринг, или капак/дъно на тавичка/чиния+нож) изрязвайте блатове с диаметър 15-16 и 22 см, а изрзеките от блатовете съберете на една обща топка**. Прехвърляйте блатовете с помощта на пекарската хартия в тавички и ги печете в предварително загрята на 180 градуса фурна. Пекат се много бързо, затова внимавайте да не ги прегорите. Не съм засичала точно време, но е било 4-5 минути максимум. Познавайки вашата фурна преценете времето. Изпечените блатове прехвърляйте на решетка да изстинат. Малките блатове изпекох на 2 пъти. Сложих по 3 в тавите от фурната. Внимавайте с тях, защото се пекат още по-бързо от големите.

* Когато това тесто изстине става трудно за точене. Не е невъзможно, но изисква усилия. Затова ви предлагам моят начин:
Изрязох 3 парчета хартия за печене. Разточих едновременно 3 от топките. 2 от тях бяха в две тави, а третата ме чакаше на масата :-) Когато единият блат се опичаше, веднага прехвърлях разточеният блат, а докато се пече във фурната точех следващите. Старайте се да работите бързо
** От изрезките опечете още един блат, който натрошите след като изстине  го използвайте за покриване на тортата.

На крема:
Смесете маскарпонето, ванилията и вареното мляко. Разбийте ги с миксер. Прибавете заквасената сметана и отново разбъркайте до еднородна смес.

Сглобяване и украса:
Редуват се блат, крем и за двете торти.
Малката торта я сглобих върху картонена подложка, обвита с фолио за печене, която беше с диаметъра на блатовете. Голямата я сглобих върху подложката за сервиране.
След като се сглобят и двете торти се измазват и отвън с крем и се посипват с трохите от изрезките.
Оставят се за през нощта в хладилник.
На следващия ден /или в деня на сервирането ѝ/ върху голямата торта на 3 места /така че да се образува триъгълник/ забодох парчета от сламка, а във всяка сламка поставих дървено шишче.  Поставих отгоре втората торта - сламките и шишчетата спомагат втория етаж да не хлътне в първия. Бях оставила малка част от крема и трохички, с които "скрих" лекото разтояние, което се получава между двата етажа.

Мечетата са меденки, върху които залепих малко бял фондан, а върху него принт с избраните картинки, които са направени върху фонданова хартия.

Преди сервиране оставете тортата леко да се отпусне на стайна температура. Според мен така е по-вкусна. Препоръчвам и да се направи 2 дни преди поднасяне.

Да ви е сладко!


Ако искате да видите първите два вида Карамелено-медени торти - вижте тук за първата и тук за втората.

2 коментара:

  1. Не, нормалното кондензирано мляко а другото по-гъстото? Кафявото?

    ОтговорИзтриване