сряда, 6 септември 2017 г.

Карамелена торта

Септември е! Любимият ми месец! Освен, че наближава и любимата ми есен през този месец имаме семейни поводи за празнуване. И ето - повод за торта. А нали знаете, че аз само това чакам? :-) Този път поводът е годишнина от сватбата ни с моя съпруг.
Ако обичате торта Медовик/Френска селска торта, то вероятността да се влюбите в тази торта е голям, тъй като вкусът й много близък. Поне според мен :-)


Продукти:
За блатовете:
2 средни по големина яйца
1 опаковка карамелизирано (варено) кондензирано мляко/Сгущённое молоко/Дулсе де лече (394 г)
100 г разтопено и охладено краве масло
200 г брашно
1 пак. бакпулвер (15 г)

За крема:
250 г маскарпоне
200 г заквасена сметана
пудра захар на вкус
1-2 ванилии
200 мл млечна сладкарска сметана

Приготвяне на блата:
Разбийте яйцата до еднородна смес. Прибавете кондерзираното мляко и разбийте добре с миксер. Прибавете краве маслото. Смесете брашното с бакпулвера и добавете към сместа. Бъркайте до еднородна смес. Като консистенция гъстотата на тестото е малко по-гъсто от това на стандартните кексове.
Върху опаковата страна на хартия за печене очертайте кръгове с молив с диаметър 20-22 см*. От лицевата страна разпределете част от тестото (2-3 пълни супени лъжици). Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 5-7 минути. Проверявайте готовността на тестото с клечка. След изпичане премахнете хартията и прехвърлете блата върху решетка да изстине напълно. Можете да използвате повторно хартията за печене, като преди това трябва да премахнете останалите по нея трохи с помощта на лопатка. 
Тази смес трябва да ви стигне за 6-7 блата. Аз изпекох 6 блата, като използвах 2 листа хартия за печене.

*Друг вариант да разпределите тестото е с помощта на тортен ринг. Застопорете го на желаният диаметър, поставете го директно върху хартията за печене и разпределяйте тестото вътре според големината му. Премахвате внимателно ринга, прехвърляте листа в тавичка за печене и печете :-)

Приготвяне на крема:
Ако маскарпонето и заквасената сметана са ви на стайна температура не ползвайте миксер. Ако са от хладилника първо разбийте маскарпонето на ниски обороти с ванилията и пудра захар на вкус. Прибавете заквасената сметана и разбъркайте отново.
Разбийте много добре охладената млечна сметана на меки върхове и внимателно на 2-3 пъти я добавете към млечната смес като разбъркването трябва да е с лопатка. Кремът е готов.

Сглобяване и украса на тортата:
Тъй като аз препекох малко повече единият от блатовете го смелих на трохи и го смесих със смлени леко запечени на сух тиган орехи. Тези смесени трохи използвах за "паниране" (облепяне) на тортата отстрани и отгоре.
Самото подреждане на тортата е класическият начин за редуване на блат и крем. Необходимо е, след сглобяване, тортата да престои една нощ в хладилник.

Да ви е сладко :-)

Идеята за тортата е взаимствана от тук



2 коментара:

  1. Стани, честито и много любов, топлина и щастие в дома ви да има!! Прекрасен повод за тази вкусна тортичка!!
    Поздрави!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за хубавите пожелания, Руми! Слънчев ден и поздрави и от мен! :-)

      Изтриване