събота, 7 октомври 2017 г.

Торта Мечо

Има ли нещо по-хубаво от рождените ни дни? Има. Рождените дни на децата ни!
Дъщеричката ми навърши 3 годинки и разбира се, че мама й направи торта - торта Мечо.


За мое съжаление снимките не са от най-добрите, които съм правила, а и не успях да снимам подробно процеса на създаване, но ще се постарая да ви обясня как я направих аз и ако ви хареса да направите и вие такава торта, с която да зарадвате децата си.

Продукти:

За главата на мечето:
5 яйца на стайна температура
3/4 чаена чаша пудра захар
1 ч.ч. брашно
1 пак. бурбонска ванилена захар
*
За ушите на мечето:
1 яйце на стайна температура
2 с.л. пудра захар
2 с.л. брашно
***
100 мл прясно мляко за напояване на блатовете
***
Вътрешен крем:
5 жълтъка
1 ч.ч. кристална захар
1 кутия маскарпоне от 500 г
200 мл млечна сладкарска сметана
1 пак. бурбонска ванилена захар
1 пак. лимонови корички на д-р Йоткер (или кората на 1/2 голям лимон)
1 пак. портокалови корички (или кората на 1/2 голям портокал)
*
Външен крем:
300 г бял шоколад
50-70 г черен шоколад
125 г краве масло
200 г натурално крема сирене
200 г заквасена сметана

Един съвет от мен преди да опиша и процеса на приготовление. За да направите частите на мечето си пригответе един цял ден, а за украса още половин ден. Тъй като съм на работа през деня разпределих процеса на три - първата вечер изпекох блатовете, втората сглобих главичката с вътрешния крем, а на третият ден сглобих цялото мече и го украсих.

Приготване на блатовете:
За главичката - разделете жълтъците от белтъците. Разбийте белтъците с щипка сол и половината от пудрата захар докато станат на сняг. (тук можете да прочетете какви правила спазвам при разбиването на белтъците). Разбийте жълтъците с ванилията и останалата половина захар докато побелеят и увеличат значително обема си. Постепенно на 3-4 пъти прибавете белтъците като бъркате с лопатка. Последно прибавете брашното (лъжица по лъжица) като отново бъркате с лопатка. Застелете форма за торта с диаметър 20 см и откопчаващо се дъно с хартия за печене. Облепете и страните. Намаслете хартията с олио и посипете с брашно (тази стъпка не е задължителна, но я препоръчвам, защото в пандишпана няма мазнина и постъпвайки по този начин ще ви е по-лесно да извадите блата от формата). Изсипете цялата смес и печете на 180 градуса до "суха клечка" (в моята фурна времето беше около 25 мин.). Оставете блата да се охлади, извадете го от формата и го оставете напълно са изстине (поне за 4 часа).
За ушетата - разбийте яйцето и пудрата захар до побеляване. Прибавете и брашното. Разпределете тестото в две формички с диаметър 10 см. Не пропускайте да сложите хартия за печене, олио и брашно и на тях. Печете на 180 градуса за около 10 мин. Охладете и извадете от формичките.
Аз изпекох и главичката и ушите на веднъж като голямата форма сложих навътре във фурната, а двете по-малки навън, за да ги извадя бързо и лесно.

Приготвяне на вътрешният крем:
Жълтъците се разбиват на водна баня заедно със захарта докато побелеят и се сгъстят. Купата, в която са били се поставя в по-голяма купа, пълна със студена вода и кремът се бърка докато се охлади.
Маскарпонето се разбива с миксер. Добавят се ароматите. Постепенно се прибавя охладеният жълтъчен крем. Разбива се добре.
Сметаната се разбива на сняг (съхранявайте я до последно в хладилник. Така ще я разбиете по-лесно на сняг). Постепенно се прибавя към останалата смес. Бърка се с лопатка (не ползвайте миксер), докато двата крема се смесят добре.

Сглобяване на главичката:
Разрежете големият блат на 3. При печенето на моя блат се получи издутина в центъра. Затова изрязох горната част и издутината я ползвах за муцунката. Поставете първият блат в подноса, в който ще сервирате тортата и го пристигнете с тортен ринг. Намажете го с леко затоплено прясно мляко и разпределете част от крема. Постъпете така и с останалите блатове. Оставете си част от крема за вътрешната част на ушичките и муцунката.
Оставете тортата в хладилник за една нощ.

Сглобяване на цялото мече и украса:
Освободете тортата от ринга. Изрежете основата на блатчетата за уши, така че да паснат на главичката. С помощта на дълги дървени клечки (по 1 за уше) ги закрепете за главичката. Намажете ги от оставената част на вътрешния крем. Поставете муцунката най-отгоре и намажете и нея.
***
Пригответе външният крем като разтопите шоколадите заедно на водна баня и ги оставете да се охладят. (Точно количество на тъмният шоколад не давам тъй като зависи колко наситен цвят искате да постигнете на мечето. Имайте предвид, че цветът ще се промени като прибавите и останалите светли съставки.) 
Разбийте мекото краве масло с крема сиренето. Прибавете изстиналият, но течен шоколад. Последна прибавете заквасената сметана. Оставете сместа да се охлади за половин/един час в хладилник. След това с помощта на пош със звездовиден накрайник минете по цялата част на мечето без горната част на муцунката и вътрешната част на ушичките.

Обръщам ви внимание, че тази доза за външен крем се оказа голяма, но ви съветвам да я направите цялата, тъй като много зависи колко големи и дебели ще са звездичките. Количеството, което ви остане си го хапнете като крем.
Още един съвет за външният крем - в пош изсипете половината, а останалата част дръжте в хладилник. Ако по време на шприцоване от топлината на ръцете ви кремът започне да се втечнява сложете поша за няколко минутки в камерата на хладилника.

Муцунката (тъмната й част) е от бонбон маршмелоу подрязан и потопен в шоколад, който е закрепен с помощта на клечка за зъби. "Усмивката" на мечо е част от външният крем смесен с какао на прах.
Очичките за от отрязани бонбони маршмелоу и по едно "копче" тъмен шоколад за топене, който имам. Ето го и първообраза на тортата :-)


Разбира се можете да импровизирате и да си направите мече по ваш избор, с продукти, които ще роди фантазията ви.

Тортата е трудоемка, но според мен радостта на децата си струва усилията.

Да ви е сладко :-)



Ако търсите идеи за детски торти погледнете тази, като в края на статията има линкове и към другите торти, които съм правила за дъщеричката си. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар