неделя, 10 март 2024 г.

Вити дърпани банички с мая

Не е за вярване, но ще успея да публикувам нова рецепта. Ура :-)


Продукти за 12 банички:

За тестото:
500 мл топла вода
1 с.л. захар
1/4 кубче прясна мая* /около 11 г/
1 ч.л. сол
около 1 кг брашно - ползвах брашното за баница на София мел
***
За мазнината, в която престояват оформените топки тесто:
200 мл мазнина - може да е стопено масло и олио в съотношение, което желаете. Може да е само масло, или само олио. Аз сложих в съотношение 50:50
***
500 г настъргано/натрошено сирене за пълнежа
***
1 жълтък + 1 с.л. прясно мляко за намазване на баничките отгоре.

*относно маята - в рецептата, която видях беше 1 ч.л. суха мая. Аз сложих 1/4 от кубче прясна мая. Кубчето беше 42 г, а часта, използвана в тестото около 10-11 грама.

Приготвяне:
Смесете маята, захарта, малко от водата /например около 100 мл/ и брашно /2-3 с.л. лъжици/ в малък съд. Покрийте го с кърпа или стреч фолио и оставете на топло, за да се активира маята. Смесете останалата вода със солта, прибавете активираната мая. Добавяйте брашно и омесете нелепнещо тесто. На мен течността ми пое около 900 г брашно.
Оформете 12 еднакви по големина топки. Сплескайте ги леко, сложете ги в тавичка и ги залейте с разтопеното масло/олио. Покрайте тавичката със стреч фолио и оставете така за 20 минути да се отпуснат.



Вземете 1 топка, след като е минало нужното време и с помощта на точилка или ръце оформете тъничка кора. Разпределете сирене отгоре. Навийте на хлабаво руло и съберете двата края,за да стане баничката като геврек. Поставете в тавичка върху хартия за печене.
Оформянето може да стане с помощта на точилка, която задължително преди да започнете да използвате намаслете с мазнина или наръсете с брашно, за да не залепне кората по нея. Навиването става като сложите точилката в единия край на кората и просто навиете кората около нея, наберете леко и извадете от точилката.



Готовите банички се намазват с разбития жълтък с прясно мляко. Нямат втасване.
Моите 12 банички се събраха в тавичката ми от фурната.  Малка част поръсих със семена.
Пекат се за около 25-30 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса.


Да ви е сладко!
Рецептата е от Инстаграм


Няма коментари:

Публикуване на коментар