15.04.2016 г. - Честит рожден ден, мамо! Когато бяхме деца, по наше желание, ти ни правеше домашни торти, които бяха хиляди пъти по-вкусни от купешките. Радвам се, че сега мога аз да ти направя торта :-)
Рецепти за Добуш торта има десетки и всяка една е различна. За мен торта Добуш от моето детство е онази чудна торта, която беше на пластове, с крем, посипана с орехи и винаги ми се искаше тортите да са две :-D
Ето и рецептата, която използвах от мамината тетрадка. Направила съм съвсем леки промени.
За блатовете:
6 яйца
400 гр. пудра захар
6 пълни супени лъжици омекнала мас
2 к.л. амонячна сода (или 2 пакетчета бакпулвер) - аз сложих бакпулвер
1 течна ванилова есенция (или 2 прахчета)
брашно за твърдо тесто
За крема:
2 л. прясно мляко
2 ч.ч. захар
16 пълни супени лъжици брашно
5 жълтъка
3 прахчета ванилия
кората на 1 голям лимон
кората на 1 портокал
1 малко пакетче краве масло (125 гр.)
смлени орехи - по желание запечени леко на сух тиган
1 малко пакетче краве масло (125 гр.)
смлени орехи - по желание запечени леко на сух тиган
по желание - топло мляко за леко сиропиране на блатовете. Препоръчвам допълнителното навлажняване, тъй като, когато корите изстинат приличат много на чаени бисквитки, т. е. по-твърди са.
За кончето:
около 50 гр. натурален шоколад
около 80 гр. бял шоколад
Приготвяне:
За блатовете: Разбийте маста с пудрата захар. Добавете едно по едно яйцата и бъркайте докато сместа стане еднородна. Прибавете ванилията и бакпулвера смесен с малко брашно. Омесете твърдо тесто. В рецептата, която ползвах е записано тестото да престои няколко часа и да се омеси пак. Затова аз го омесих предишната вечер, завих до добре в найлонова торбичка и го оставих в хладилника за през нощта. На следващия ден го извадих да се поотпусне леко и го премесих още един път.
Исках да съм сигурна, че ще получа еднакви блатове и затова претеглих количеството тесто. При мен беше около 2 кг. Реших да го разделя на 8 топки по около 250 гр., които да разточа с приблизителен размер 26 см. По този начин тортата стана доста висока (около 8 см).
Всяка топка разточих върху набрашнен плот. С помощта на точилката я пренасях върху голяма тавичка (аз ползвах тази от фурната, в която пека), постлана с хартия за печене.
Тъй като исках еднакво оформени блатове използвах дъното на една тавичка за шаблон и с ножче изрязвах неоформените крайчета.
Тестото е маслено и затова, спокойно може да "залепите" парчета тесто, ако някъде не е оформено добре. Реших с вилица на надупча блатовете, за да не се надигнат много при печене.
Блатовете се пекат на 190-200 градуса до порозовяване. Всеки блат прехвърлях върху решетка, за да изстине добре.
От останалото от изрезките тесто можете да си опечете бисквитки. При мен, след като изрязах всички блатове, остана тесто около 100-150 гр. Направих тестото на "фитил" с диаметър около 3 см и нарязах на бисквитки с дебелина около 0,5 см.
За крема: Разбийте жълтъците със захарта. Добавете брашното, ванилията и корите, разредете с малко мляко и добавете на тънка струйка в свареното горещо мляко. Сварете на крем. Когато е готов нарежете маслото на малки парчета и го давете. Разбъркайте добре, докато крема го поеме.
Сглобяване на тортата: Тук важи класическото подреждане - блат, сиропиране на блата (по желание), крем - докато е още горещ, млени орехи и така нататък.
Ще ви напиша как избрах да направя самото подреждане аз, ако ви допадне да използвате идеята. Винаги, при тези торти ме е било яд как изтича кремът от страни на блатовете и понякога блатовете се свличат настрани, което деформира тортата. Затова направих следното:
Върху тавичката от фурната поставих скара. Върху скарата сложих металната подложка на тортена форма с откопчаваща се основа, която е с размера на блатовете. Тъй като тортата щеше да е висока пристегнах и с тортен ринг (като го оставих с диаметър малко по-голям от диаметъра на тортата). От вътрешната страна на ринга добавих фолио за повече височина. Нареждам блат, сиропирам с топло мляко с помощта на четка, горещ крем (приблизително 2 1/2 черпака на блат), смлени орехи и така до края. По този начин попречих на тортата евентуално да се "килне" и много малка част от крема (е няма как без това :-)) се стече в тавичката.
По този начин, когато тортата стегна успях да я пренеса чиста върху подноса за сервиране.
Главичката на кончето: Конят е любимото животно на майка и имах огромното желание да направя такава украса. Точно такъв тип шоколадов транфер не бях правила. За улеснение на тези, които не са правили до сега такова нещо вижте това видео. Общите насоки, които мога да дам:
1. Шоколадът не трябва да е нито твърде течен, нито гъст. Затова разтапям 2/3 от него на водна баня или в слаба микровълнова фурна. Към вече разтопеният шоколад се слага останалата 1/3 начупен на парченца. От топлината твърдият шоколад се разтопява, а това пък охлажда вече разтопения.
2. Освен върху бяла пекарска хартия (както е във видеото) може да поставите картинката, която ви харесва в най-обикновен канцеларски найлонов джоб.
3. Първо се очертават контурите на картинката. При мен е това, което е с тъмния шоколад. Оставя се леко да се охлади за да не се смеси с другия шоколад. Когато контурите са добре охладени всички празнини се запълват с бял шоколад.
4. Картинката се оставя да се охлади добре. Разлепя се леко и се слага върху тортата.
По мое мнение тортата е добре да се направи поне два дни по-рано, за да омекнат по-добре корите и да се поемат всички аромати.
Мамо, бъди ни здрава, а ние ще се стараем да си и щастлива!
Всяка топка разточих върху набрашнен плот. С помощта на точилката я пренасях върху голяма тавичка (аз ползвах тази от фурната, в която пека), постлана с хартия за печене.
Тъй като исках еднакво оформени блатове използвах дъното на една тавичка за шаблон и с ножче изрязвах неоформените крайчета.
Тестото е маслено и затова, спокойно може да "залепите" парчета тесто, ако някъде не е оформено добре. Реших с вилица на надупча блатовете, за да не се надигнат много при печене.
Блатовете се пекат на 190-200 градуса до порозовяване. Всеки блат прехвърлях върху решетка, за да изстине добре.
От останалото от изрезките тесто можете да си опечете бисквитки. При мен, след като изрязах всички блатове, остана тесто около 100-150 гр. Направих тестото на "фитил" с диаметър около 3 см и нарязах на бисквитки с дебелина около 0,5 см.
За крема: Разбийте жълтъците със захарта. Добавете брашното, ванилията и корите, разредете с малко мляко и добавете на тънка струйка в свареното горещо мляко. Сварете на крем. Когато е готов нарежете маслото на малки парчета и го давете. Разбъркайте добре, докато крема го поеме.
Сглобяване на тортата: Тук важи класическото подреждане - блат, сиропиране на блата (по желание), крем - докато е още горещ, млени орехи и така нататък.
Ще ви напиша как избрах да направя самото подреждане аз, ако ви допадне да използвате идеята. Винаги, при тези торти ме е било яд как изтича кремът от страни на блатовете и понякога блатовете се свличат настрани, което деформира тортата. Затова направих следното:
Върху тавичката от фурната поставих скара. Върху скарата сложих металната подложка на тортена форма с откопчаваща се основа, която е с размера на блатовете. Тъй като тортата щеше да е висока пристегнах и с тортен ринг (като го оставих с диаметър малко по-голям от диаметъра на тортата). От вътрешната страна на ринга добавих фолио за повече височина. Нареждам блат, сиропирам с топло мляко с помощта на четка, горещ крем (приблизително 2 1/2 черпака на блат), смлени орехи и така до края. По този начин попречих на тортата евентуално да се "килне" и много малка част от крема (е няма как без това :-)) се стече в тавичката.
По този начин, когато тортата стегна успях да я пренеса чиста върху подноса за сервиране.
Главичката на кончето: Конят е любимото животно на майка и имах огромното желание да направя такава украса. Точно такъв тип шоколадов транфер не бях правила. За улеснение на тези, които не са правили до сега такова нещо вижте това видео. Общите насоки, които мога да дам:
1. Шоколадът не трябва да е нито твърде течен, нито гъст. Затова разтапям 2/3 от него на водна баня или в слаба микровълнова фурна. Към вече разтопеният шоколад се слага останалата 1/3 начупен на парченца. От топлината твърдият шоколад се разтопява, а това пък охлажда вече разтопения.
2. Освен върху бяла пекарска хартия (както е във видеото) може да поставите картинката, която ви харесва в най-обикновен канцеларски найлонов джоб.
3. Първо се очертават контурите на картинката. При мен е това, което е с тъмния шоколад. Оставя се леко да се охлади за да не се смеси с другия шоколад. Когато контурите са добре охладени всички празнини се запълват с бял шоколад.
4. Картинката се оставя да се охлади добре. Разлепя се леко и се слага върху тортата.
По мое мнение тортата е добре да се направи поне два дни по-рано, за да омекнат по-добре корите и да се поемат всички аромати.
Мамо, бъди ни здрава, а ние ще се стараем да си и щастлива!
Няма коментари:
Публикуване на коментар