вторник, 19 април 2016 г.

Пълнени тиквички

Да снимам, или не - това беше въпроса :-) Обичам домашната храна, тази която сигурно повече от 90 % от семействата в България си готвим. Аз съм средностатистическа, българска, обичаща да готви мама. Не мога да приготвям сложни ястия, или такива, които изискват прекалено скъпи продукти. Днес приготвих тези тиквички, но за "късмет" всичките ми фотогенични приложения, които бих искала да аранжирам към снимката ми (и които участваха в готвенето) се изчерпаха - свеж копър, зелен чесън, моркови... Но пък беше тооооолкова вкусно, та хамлетовата ми дилема приключи с "ще снимам" :-D
Имам една малка книжка "Тикви и тиквички" 69 изпитани рецепти, съставена от Ани Евтимова и Ангелина Тодорова. Идеята за днешните тиквички я взаимствах от там.


1 кг. тиквички (3-4 средни по големина)
150 гр. натрошено сирене
100 гр. настърган кашкавал
1/2 ч.ч. ориз
1/2 главичка лук наряна на ситно
1-2 моркова - ситно нарязани, или настъргани
3 яйца
олио, сол, копър, пресен чесън

Тиквичките се срязват на две по дължина и се издълбават. Сваряват се до полуготовност в подосолена вода. Оставят се да се отцедят. Ако тиквичките са още млади, без големи семена, вътрешността им се нарязва на ситно. Лукът, морковите и вътрешността на тиквичките се задушават заедно в олио. Добавя се оризът, долива се вода и се готви, докато оризът и всички останали зеленчуци са почти готови. Съдът се сваля от котлона. Добавят се сиренето, кашкавала, ситно нарязан чесън, копър и трите яйца. Тиквичките се напълват със сместа, подреждат се в тавичка, намаслена с олио и се запичат до готовност във фурна на около 200-220 градуса.


2 коментара:

  1. Това ще го направя за щерката-вегетарианка. Иначе ги правя пълнени с кайма и запечени с кашкавал. Страхотна идея!

    ОтговорИзтриване