петък, 22 юли 2016 г.

Малина-Ментина

Не, не, не ядем само торти у нас. Но сме любители на тортите. И има пресни малини. И има прясна мента. И Диманка е още във ваканция. Как да не направим торта с нея? Няма как. Затова след Кокоска-Рошка направихме и Малина-Ментина.
За база на блатовете, използвах рецептата за тортата Животински работи. Разликата е, че вместо бяло брашно сложихме оризово и ароматизирахме с мента. 
Недостатъкът на малкият град е, че не може да се намерят много продукти, които да улеснят кулинарните ентусиасти, НО, от друга страна, това прави човек креативен. За какво говоря ли? Беше абсурд да намеря ментова есенция в града. Бях направила и неуспешен опит, по рецепта в интернет, да си направя домашна такава. Затова в блатовете добавихме стръкчета прясна мента. Ще опиша как точно постъпихме малко по-долу. Ако ви хареса идеята - опитайте.


Продукти за блатовете:
35 гр. какао*
80 мл вода
175 гр. бяло или оризово брашно**
1/2 чаена лъжица бакпулвер
1/4 чаена лъжица сода бикарбонат
щипка сол
115 гр. меко масло
175 гр. захар
2 големи яйца, на стайна температура
1-2 ванилии
80 гр заквасена сметана
около 1 с.л. листа прясна мента 

*Ползвахме Какао Премиум на д-р Йоткер. Диманка, след като го подуши каза, че мирише не на какао, а на шоколад и иска да го яде с лъжица :-D 
** Оризовото брашно не е задължително. Ние го сложихме, заради липсата на глутен в него. Тъй като съм правила и с двата вида брашно искам да отбележа, че с оризово брашно блатовете се получават малко по-тънки.

Сложете водата да заври заедно с листата мента. Оставете да поври около минута. Отстранете от котлона и добавете какаото. Пасирайте сместа. Това е необходимо заради ментата. Оставете ментово какаовата смес да се охлади.
Разбъркайте брашното, бакпулвера, содата, ванилията и солта в отделна купа.
Разбийте маслото със захарта за няколко минути. Добавете едно по едно яйцата, като разбърквате за кратко след всяко яйце. Прибавете ментово какаовата смес. Разбъркайте.
Постепенно, на три пъти, прибавете брашното, като го редувате със заквасената сметана. Започва се и се завършва с брашното.
Изпечете сместа на 3 отделни блата в предварително загрята фурна на 180 градуса. Размерът на тавичката, който препоръчвам, ако ползвате оризово брашно е 24 см.

Продукти за крема*:
200 мл животинска сметана 
400 гр. крема сирене** на стайна температура
400-450 гр малини 
1 ч.ч. захар
1/2 пакетче бурбонска ванилова захар
сок от 1/2 лимон
1 пакетче желатин (10 гр.) 
* Рецептата е адаптирана от Бон Апети
** Ползвам натуралното крем сирене на Лидл

За украса:
1/4 от прецедената смес от малини
1/2 пак. желатин (5 гр.)
150 гр. бял шоколад
трансферно фолио

Малините се пасират, прецеждат се от семената. Една четвърт от прецедената смес се отделя за покриване на тортата, а към останалата част се добавя лимоновият сок.
Крем сиренето се разбива за много кратко със захарта и бурбонската ванилова захар и се смесва с прецедените малини.
Желатинът се разтваря в студена вода (около 1-2 с.л.) и когато набъбне, се загрява на водна баня, за да се разтвори. След като се свали от котлона, към него се прибавят 2-3 с. л.  част от малиновата смес, разбърква се и се налива към останалата малинова смес.
Разбийте сметаната до меки връхчета. Прибавете я внимателно към малиновия крем като бъркате с лопатка.
Поставете първият блат в подноса, в който ще сервирате тортата. Пристегнете го с тортен ринг. Ако имате ацетатно фолио поставете го от вътрешната страна на ринга. Това ще улесни след това отделянето на тортата от него. Подредете тортата като редувате блат и крем. Оставете я в хладилник поне за 3-4 ч., за да стегне добре.

Разтворете 5-те грама желатин с 1-2 ч. л. вода и след като набъбне го загрейте на водна баня, докато се разтвори. След като го свалите от котлона, го прибавете към отделените прецедени малини. Разбъркайте добре и го изсипете върху добре охладената торта. Оставете да се охлади отново за около час. След това премахнете тортеният ринг, ацетатното фолио и украсете по желание.

Ако решите да направите шоколадовата украса разтопете 2/3 от шоколада на водна баня, свалете го от котлона и добавете останалата 1/3 (натрошен на дребно) и разбъркайте докато парченцата шоколад се разтопят. Изрежете необходимата ви ширина ленти от трансферното фолио. Разпределете шоколада върху тях. "Залепете" лентите около тортата и оставете отново в хладилник за 15-20 минути шоколадът да стегне. Премахнете внимателно лентите. Готово :-)
Искам да ви обърна внимание, че ако решите да правите такава шоколадова украса е необходимо, преди да залепите лентите, тортата да е много добре охладена. Можете дори да я сложите за няколко минути в камерата на хладилника. Шоколадът също трябва да е добре темпериран. В противен случай рискувате той да се стече от самата торта.


Най-отгоре е съвсем семпло украсено - пресни малини, шоколад и мента, защото както казва Рудолф "Трябва докато видим тортата да знаем какъв вкус да очакваме" :-)










Няма коментари:

Публикуване на коментар