неделя, 21 януари 2018 г.

Телешко месо със зеленчуци в гювеч

Рецепта за месо. Нетипично за мен :-) Хареса ми идеята за тази рецепта, тъй като изключвайки факта, че процесът на готвене е дълъг, времето за приготвянето на продуктите не е. А се получи вкусно. Затова предлагам рецептата и на вас.


Продукти:
1 кг. телешко месо
250 г гъби
4-5 картофа
4-5 моркова
1 червена чушка
1 зелена чушка
1 голяма глава лук
1 праз
парче корен целина
2 зърна бахар
няколко зърна черен пипер
½ ч.ч. червено вино
2 ½ ч.ч. вода
1-2 с.л. червен пипер
2 с.л. брашно
150 мл олио + още малко за запечатване на месото
суха или прясна салвия
сол

Приготвяне:
Нарежете месото на парчета. В подходящ съд ги запечатайте от всички страни в сгорещено олио (извън посочените 150 мл).
Измийте, изчистете и нарежете на едри парчета всички зеленчуци.
В голям глинен гювеч смесете всички продукти. Покрийте гювеча с капак, или плътно го с фолио (върху което с вилица направете няколко дупки, за да излиза парата). Сложете съда в студена фурна и включете на 250 градуса. След приблизително 20-30 минути намалете на около 200 градуса и гответе 2,5-3 часа. Ако желаете към края на готвенето премахнете капака/фолиото, за да може се запече отгоре.
Мога са добавя, че при готвенето сложих около 1 ч.л. суха салвия, а после прибавих малко прясна. Салвията обаче, не е моята подправка и при следващо готвене бих я пропуснала.

Любима моя рецепта с телешко месо е тази за Борш. Ако до сега не сте готвили - не пропускайте да си направите :-)

Няма коментари:

Публикуване на коментар