вторник, 2 януари 2018 г.

Добуш торта с мас

Нова година е! Честита да бъде! Сладка да ни бъде :-)
Спомняте ли си тефтера на майка, за който ви разказвах миналата година? Днес ви предлагам още една рецепта от онези, "изцапаните". В рецептата на майка кремът е шоколадов, но аз реших да е ванилия.


Продукти:
За блатовете:
3 яйца
1 ч.ч. захар*
8 с.л. мека свинска мас**
1 амонячна сода 
1/2 ч.л. сода бикарбонат
3-4 с.л. кисело мляко
1 кг. брашно - приблизително
щипка сол
2 пак. бурбонска ванилена захар
1 пак. лимонови корички на д-р Йоткер

*По рецепта е кристална, но аз сложих пудра захар
** Претеглих маста - 180 грама

За крема:
1,5 литра краве мляко
4 яйца
1 1/4 ч.ч. захар
12 с.л. брашно
2 пак. бурбонска ванилена захар
1 пак. лимонови корички на д-р Йоткер
150 г краве масло нарязано на кубчета

Допълнително топло прясно мляко за напояване на блатовете

Приготвяне на блатовете:
Разбийте маста заедно със захарта с миксер. Едно по едно прибавете яйцата като разбивате за кратко между всяко едно. Смесете амонячната сода с киселото мляко и прибавете към сместа. Към няколко лъжици от брашното добавете содата бикарбонат, ароматите и солта. Добавете към сместа и разбъркайте до еднородност. Добавяйте от останалото брашно и омесете нелепнещо тесто.
Разделете тестото на 6 приблизително еднакви топки. Разточете всяка топка на кора с диаметър 28 см. Ако искате идеално кръгли блатове можете с помощта на тортен ринг или друг подходящ съд да изрязвате тестото. Надупчете блатовете с вилица и печете на около 190-200 градуса до порозовяване.
Ако желаете можете тук да видите как съм процедирала при другата ми Добуш торта.
Оставете блатовете да се охладят.
От останалите ви изрезки може да си опечете бисквитки. Можете и да направите корите с диаметър 30 см. В такъв случай почти няма да имате останало тесто.


Приготвяне на крема:
Сложете 1 литър от млякото заедно с 1 ч.ч. захар и ароматите да се сгорещи.
Разбийте яйцата с останалата част от захарта, брашното и 500 мл от прясното мляко. Постепенно прибавете на тънка струйка към горещото мляко. Бъркайте непрекъснато докато кремът стане готов. Свалете съда от котлона и прибавете краве маслото като бъркате до пълното му разтопяване.

Сглобяване на тортата:
Сложете първият блат. Сиропирайте го с горещо краве мляко и след като то леко попие сипете част от крема, който трябва да е горещ. Продължете с останалите блатове.
Ако желаете можете да пристегнете торта с тортен ринг и така ще сте сигурни, че тортата ви няма да се килне на една страна. Оставете тортата с ринга за през нощта. 
Моят съвет е да оставите тортата първо да изстине на стайна температура, за да може да поеме добре сиропирането и крема и едва след това да поставите тортата в хладилник за през нощта.



Украса:
Класиката в тези торти - орехите. При мен леко запечени на сух тиган и едро смляни.
Отстрани и отгоре съм измазала с 200 мл млечна сладкарска сметана разбита с пакетче фиксатор за сметана и пакетче бурбонска ванилена захар.



Тортата е с диаметър 28 см и 10 см височина.
Ако харесвате торти Добуш можете да видите тази и тази рецепта :-)






Няма коментари:

Публикуване на коментар