сряда, 17 януари 2018 г.

Пълнозърнест пшеничен хляб с овесени трици



Продукти:
250 мл вода
100 мл топло прясно мляко
1 пак. суха мая
1 ½ с.л. захар
1 ч.л. сол
3 с.л. олио
5 с.л. овесени трици
600-700 г пълнозърнесто пшенично брашно

Приготвяне:
Смесете маята, захарта, млякото и малко от водата в малка купа. Добавете малко брашно, разбъркайте до еднородна смес, покрийте с кърпа и оставете настрани на топло място да втаса за около 15 мин.
В останалата вода добавете олиото и солта. Прибавете шупналата мая. Разбъркайте и прибавете овесените трици. Прибавете на части брашното и омесете нелепнещо тесто. Оформете 1 по-голям или 2 по-малки хлебчета. Намажете с олио цялата повърхност на хлебчетата и ги овъргаляйте в овесени трици. Направете леки прорези по повърхността им, поставете ги директно в тавичката, в която ще ги печете (застлана с хартия за печене), покрийте ги с кърпа и ги оставете на топло да втасат за около 30-35 минути. Печете в предварително загрята на 220 градуса фурна за около 10 мин., след която я намалете на 190 градуса и печете до готовност.
Да ви е сладко :-)


1 коментар: