понеделник, 15 януари 2018 г.

Снежни топки

Снежни топки! Класика! А класиката винаги е на мода :-)
Честно - не си ги спомнях точно на вкус и когато попитах майка ми за тази рецепта, отговорът й беше "Прекрасни стават.!".  И за мен наистина бяха - крехки, с лек аромат на ванилия. Ще се радвам поредната рецепта от тефтера на майка ми да хареса на тези, от вас, които не са опитвали едни от най-популярните сладки от мамините/бабини тефтери, а тези, които ги знаят - да ги предизвикам да ги направят :-)



Продукти:
300 мл топло прясно мляко
2 пак. суха мая (или 1 кубче прясна мая) 
2 пак. ванилена захар
500 г свинска мас - мека
около 800-900 г брашно

За пълнежа по избор:
Локум+орехи
Плодово сладко (но да не е течно)

Пудра захар за овалване

Приготвяне:
Смесете прясното мляко с маята и ванилената захар. Добавете маста, разбъркайте до хомогенност и малко по малко брашното и замесете меко нелепнещо тесто.
Класическият начин за направата на сладките е да вземате парче от тестото (приблизително голямо колкото орех), да го разстелете с пръсти на кръгче, а в центъра на кръгчето да сложите малко парче локум и малко парче орех. След това затваряте кръгчето добре и правите топче. Всички топчета се нареждат в тавичка, застлана с хартия за печене и се пекат на 200 градуса в предварително загрята фурна до порозовяване. Докато са леко топли се овалват в пудра захар.

Друг вариант, който мога да ви предложа е да направите пурички. Просто разделете тестото на няколко топки. Разточвайте всяка топка, нарязвайте на триъгълник, напълнете с желаният пълнеж и завивайте на пурички.


Моят избор за пълнеж беше сладко от праскови.

Да ви е сладко :-)




Няма коментари:

Публикуване на коментар