сряда, 21 септември 2016 г.

Лютеница

Лютеницата за мен е от тези вкусотии, за които всички имаме едновременно еднакви и различни рецепти. Като дете си спомням как правехме в двора на бабината къща лютеница и беше едно безкрайно (или така ми се е струвало тогава :-D) мелене на домати, пипер, бъркане над огъня... Но пък кой не обичаше да си гребне после топла лютеница от тавата. Днес в домашни условия нещата се променят - разполагаме само с една фурна. Желанието обаче за домашна лютеница не изчезва :-)
Рецептата, която използвах за базова е позната на голяма част от всички, които правят лютеница в домашни условия. Миналата година я правихме вкъщи за пръв път и ни хареса. От трите дози, които правихме по различно време накрая остана този вариант, който ни хареса най-много.


Продукти:
3 кг червени чушки – изчистени нарязани на едро
2 кг домати (по-добре консервни) – бланширани леко във вряща вода, обелени, нарязани на две
1 кг патладжан – обелен, нарязан на кубчета, леко посолен и оставен да се отцеди водата
600 гр. моркови – изчистени, нарязани на не много дебели колелца
2-3 глави кромид лук – нарязан на 7-8 части
2/3 ч. ч. захар
2/3 ч. ч. червено вино
2 с. л. сол
1 1/4 ч. ч. олио
1 глава чесън – обелени скилидки, нарязани на едро
1 ч. л. смлян кимион
1 ч. л. черен пипер

Чаената чаша е с вместимост 200 мл

Всичко (без чесъна, кимиона и черния пипер) слагаме в голяма тава. Не слагаме фолио. Фурната е първоначално на 250 градуса, но след около 20 минути я слагаме на 200 градуса. Пече се около 3-3 и половина часа, като се разбърква от време на време. 10-20 минути преди да е готово се слагат подправките и чесъна. Когато зеленчуците останат на мазнина сместа се пюрира* и се слага в бурканчета, които се възваряват за 20 мин.
От тази доза се получават около 12 бурканчета с вместимост 300-350 гр.

* По-добре е пасаторът да е с метален карайник.

Няма коментари:

Публикуване на коментар