четвъртък, 1 декември 2016 г.

Пшенично-ръжен хляб

Не познавам българин, който да не обича хляб. Нашето семейство не е изключение. Имах пакет пълнозърнесто пшенично-ръжено брашно и от известно време си мислех за такъв хляб.


Рецептата, която ползвах като основа за моето хлебче беше на Илиана :-) Много съм доволна от резултата и затова реших да си запиша рецептата. И как няма да съм доволна, когато моят съпруг, който яде само бял хляб, не само го опита, но и го хареса много :-D

Продукти:
1 яйце
5 с.л. кисело мляко
5 с.л. олио
250 мл топличка вода
1 1/2 пакетче суха мая (това е около 11 г)
1 ч.л. мед
1 ч.л. сол
3 ч.ч. пълнозърнесто пшенично-ръжено брашно*
2 1/2 ч.ч. бяло брашно

Чаената чаша е с вместимост 250 мл

*Брашното, което ползвах беше готова смес в съотношение на пшеница/ръж 60/40

Водата, медът, маята и няколко лъжици бяло брашно се размесват в купа. Купата се покрива със свежо фолио и се оставя на страни за няколко минути маята да се активира.
Двата вида брашно се пресяват и смесват в купа.
Яйцето се разбива с тел. Прибавят се олиото и киселото мляко. Добавя се и активираната мая. Солта се разбърква в малка част от брашното и също се прибавя. Разбърква се. Постепенно се прибавя и останалото брашно. Замесва се нелепнещо тесто. На мен ми се наложи да добавя малко за доомесване и прибавих бяло брашно. Готовото тесто се намазва с олио, покрива се с фолио за свежо съхранение и кухненска кърпа и се оставя на топличко да втаса.
Тавичката, в която ще печете хляба се застила с хартия за печене. Втасалото тесто много леко се премесва и се оформя хлебче, пренася се в тавичката и отново се покрива с фолио и кърпа. Оставя се да втаса за втори път. Втасалият хляб леко се "намазва" с брашно. С остър нож се правят няколко леки прореза по повърхността. Хлябът се пече първоначално в предварително загрята на 220 градуса за около 10 мин., след което фурната се намалява на 190 градуса до неговото доизпичане. Изпеченият хляб се прехвърля върху решетка за да изстине напълно.



Снимка на отрязаният хляб можете да видите тук.


Няма коментари:

Публикуване на коментар