вторник, 6 декември 2016 г.

Бадемова торта с карамелов крем

Отново торта и отново с карамелов крем. :-)
Няма да се уморя да повтарям, че за мен рожден ден без торта не е рожден ден :-). Преди ден моето момче навърши 30 и... няколко :-) В началото, когато станахме двойка, той не ядеше никакви торти. Постепенно обаче не само, че прояде, но вече има и любими сред тях. Любима торта му е Естерхази. Тази година реших леко да поразчупя вкусовете и тъй като рожденика обича и вкуса на карамела реших да направя некласическо Естерхази - същите продукти, различен вкус.


Продукти:

За блатовете:
8 белтъка на стайна температура
200 г смлени и запечени на сух тиган бадеми
180 г захар
2 ванилии

Белтъците се разбиват на сняг (тук можете да прочетете какви правила спазвам при разбиването на белтъци). Постепенно към тях се прибавя и захарта. Бадемите се смесват заедно ванилията. Когато белтъците и захарта са се смесили напълно към тях се добавят бадемите и ванилията. Бърка се внимателно, с шпатула, за да се запази максимално "въздухът" в сместа. Пригответе си 6 листа хартия за печене и от опаковата им страна очертайте кръг с диаметър около 24-26 см. Разделете сместа приблизително на 6 равни части. Всяка част разпределете от лицевата част на хартията (може да я намажете леко с олио, за да ви е по-лесно при отделянето на готовия блат), като се стараете да спазвате очертанията на кръга. Блатовете се пекат на предварително загрята на 150-160 градуса фурна. Когато са изпечени самите блатове са много крехки подобно на тортата Династия. Затова изчакайте самият блат да изстине добре преди да го отлепите от хартията. Съветвам ви между опечените блатове да поставите хартия за печене (може да ползвате тази, върху която сте пекли блата), за да предотвратите евентуалното залепване на блатовете един за друг.

За крема:
8 жълтъка
150 г захар
50 г царевично/пшенично нишесте или брашно
250 г топло прясно мляко
1 голяма с. л. амарето
2 ванилии
250 г меко масло

Разбийте жълтъците с 2-3 с.л. от захарта. Добавете брашното/нишестето.
Изсипете останалата захар в съд с незалепващо покритие. Сипете вода в съда колкото захарта да се "намокри". Сложете съда на котлон включен на средна степен (при мен 4 от 6) и карамелизирайте захарта*. Не се притеснявайте, ако сипете повече вода. Карамелът пак ще се получи, но ще стане по-бавно, тъй като количеството вода, което трябва да изври е по-голямо. Ако се налага разбъркване не ползвайте прибор, а просто разклатете леко съда.
Сгорещете млякото, заедно с амаретото**. Изсипете в него бавно карамела. Препоръчвам ви да ползвате дълбок съд и да сипвате карамела на 2-3 пъти защото се получава едно кипване, което бързо спада, но трябва да внимавате, защото може да се изгорите лошо. Бъркайте с телена бъркалка докато карамелът се разтопи напълно в млякото. Постепенно прибавете яйчената смес и бъркайте докато кремът се свари и сгъсти. Отстранете от огъня. Готовият крем се покрива със стреч фолио и се оставя в хладилник да се охлади напълно. 
Мекото масло се разбива с миксер. 
Когато жълтъчният крем е напълно изстинал се смесва с масления крем. Бърка се отново с миксер.

* Описала съм как аз карамелизирам захарта. Вие може да го направите по начин, по който сте свикнали.
** Според мен това количество амарето не се усещаше много силно в готовият крем. Ако решите увеличете малко количеството му, или пък ако нямате просто го пропуснете в рецептата.

Тортата се сглобява като се редуват блат и крем. Кремът мажете тъничко. Уверявам ви, ще ви стигне за цялата торта. Когато тортата е измазана с крем я сложете за 2 часа в хладилник преди да направите глазурата.

За глазурата:
100 мл сладкарска сметана
100 г натурален шоколад
1 с.л. олио

Начупете шоколада на дребни парченца. Сгорещете сметаната, но не допускайте да заври. Залейте с нея шоколада. Добавете олиото и разбъркайте до разтопяване на шоколада. Оставете ганашът леко да се охлади и залейте тортата. 

Отстрани тортата е облепена с натрошени бадеми, а "розичките" са отново от ганаш направен по гореописаният начин, но оставен в хладилник да се охлади добре, а след това е разбит с миксер.


А тук можете да видите карамеленият вариант на друга любима торта в нашето семейство - Династия.
Съжалявам, че не успях да снимам разрез на тортата, но нямах възможност да го направя.


Няма коментари:

Публикуване на коментар