четвъртък, 23 март 2017 г.

Броколи на фурна със сос Бешамел

Обичате броколи? Обичате карфиол? Нямате много време за готвене? Ето една идея от мен :-)



Продукти:
1 глава броколи
1 л. прясно мляко
40-50 г краве масло
4 с.л. брашно
1/2 к.л. индийско орехче
млян черен пипер
сол
2 пак. от 125 г моцарела

Накъсайте броколите на розички. Измийте ги. Поставете ги в подсолена вода и след като водата заври ги варете около 5 мин. 
За соса Бешамел сложете в дълбок съд маслото да се разтопи. Прибавете брашното и разбъркайте докато то стане със златист цвят. Постепенно и при непрекъснато бъркане прибавете прясното мляко. Добавете индийското орехче, черният пипер и сол на вкус. Варете не повече от 5 мин. Добавете и малко от бульона*, който се е получил при варенето на броколите.
В тавичка подредете сварените броколи. Залейте със соса. Настържете най-отгоре, тук таме (или накъсайте) моцарелата. Запечете във фурна (при мен тя беше загрята на около 220 градуса) за около 15-20 мин. 
Това е. Лесно и вкусно :-) Можете да замените броколите с карфиол, моцарелата с кашкавал, пармезан или скаморца.
Ястието е най-вкусно докато е топло.

* Аз добавих около 1 ч.ч. бульон. Ако не желаете да добавяте намалете с 1 с.л. брашното, защото сосът ви ще стане много гъст. Разбира се, ако желаете гъст сос го направете по ваш вкус.


Няма коментари:

Публикуване на коментар