петък, 1 юни 2018 г.

Торта Детство

Ако ви е направило впечатление, че напоследък детската тематика в тортите ми надделява сте абсолютно прави :-) И искам да ви уверя, че това ще продължи :-) Няма как да бъде другояче. Блогът за мен няма смисъл, ако не видя усмихнатото лице на моята дъщеричка след като е видяла поредната ми торта сътворена за нея.


Тази торта трябваше да се казва "Бяла торта", защото около 10 дни преди Първи юни попитах Л.: "Каква торта искаш да ти направи мама за празника? Бяла или кафява?" Отговорът беше "Бяла торта" и след този разговор средно по два пъти през деня чувах: "Мама ще направи бяла торта". Или: "Мамо, направи ми бяла торта". Цветът на крема обаче стана леко кремав, пуричките също дадоха вид на тортата да прилича на пънче и тогава започна чуденката как да я кръстя. Ами как - "Детство" си дойде само с повода за торта. 
Но стига вече лирични отклонения. Ето и рецептата:

Продукти:
За блатовете:
6 яйца със стайна температура
250 г захар
50 мл прясно мляко
50 мл вода
60 мл олио
300 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
2 ванилии

За крем-пласта с боровинки:
150 г сладко от боровинки
3-4 с.л. вода
1 голямо яйце
25 г краве масло
1 пак. желатин (10 г)

За белият крем:
300 г бял шоколад
250 г заквасена сметана
200 г несолено крема сирене
250 г маскарпоне
200 мл млечна сладкарска сметана за разбиване
ванилия

Отделно прясно мляко за напояване на блатовете

Приготвяне:
Приготвяне на блатовете - Пресейте брашното, заедно с бакпулвера и ванилиите. Разделете яйцата на белтъци и жълтъци. Разбийте белтъците с 1/3 от захарта и щипка сол. Разбийте жълтъците с останалата захар докато побелеят и увеличат значително обема си. Добавете  олиото, водата, млякото и разбийте на най-ниската степен на миксера за кратко, само докато двете смеси се обединят. Постепенно прибавете на 2-3 пъти белтъците като разбъркването става с лопатка. Последно, чрез ръсене прибавете сухите съставки като отново ви съветвам да бъркате с лопатка, за да запазите максимално "въздуха" в тестото. Сложете хартия за печене на дъното на форма за торта с диаметър 22-24 см. Сложете хартия и на страните на формата изсипете сместа. Печете в предварително загрята фурна на около 160-180 градуса, докато клечка, забита в кекса излезе суха. В моята фурна това отне около 50 мин. Оставете блата за няколко минути във формата, след което го извадете от формата, премахнете хартията за печене и го оставете да се охлади за няколко часа (най-добре за през нощта). След като блатът се охлади го разрежете хоризонтално на 3.
Едно уточнение за блата: Формата трябва да има достатъчна височина. Ако не можете да режете добре спокойно можете да изпечете блатовете по отделно като редуцирате времето за печене.

Приготвяне на крем-пласта с боровинково сладко:
Накиснете желатина в 60 мл студена вода.
Загрейте в съд на котлона сладкото и водата и след като сместа загрее добре я пюрирайте с помощта на пасатор. Разбийте яйцето и добавете сгорещеното и пюрирано сладко на тънка струя към него. Върнете сместа на котлона* и бъркайте енергично докато се сгъсти. Свалете от котлона, оставете сместа леко да се охлади и добавете набъбналия желатин. Разбъркайте. Добавете маслото. Охладете леко сместа. През това време застелете две еднакви форми (с диаметър 18-20 см) с фолио за свежо съхранение. Изсипете по равно боровинковата смес в тях, заравнете и оставете в камерата на хладилника да стегне за 1-2 часа.

* Котлонът трябва да е на средна степен. При мен е степен 4 от 6.

Уточнение: Разбира се освен боровинково сладко можете да използвате друго сладко с по-тъмен цвят - ягоди или малини например. 

Приготвяне на белият крем:
Нарежете шоколада на дребно и го разтопете на водна баня. Оставете го леко да се охлади, но да остане течен.
Смесете крема сиренето, маскарпонето и ванилията. Разбийте ги докато се смесят с помощта на миксер, включен на най-ниската степен.
Смесете разтопеният бял шоколад със заквасената сметана. Разбъркайте с помощта на телена бъркалка или миксер, включен на най-ниска степен. След като сместа стане еднородна добавете смесените крема сирене и маскарпоне. Разбъркайте.
Разбийте млечната сметана до меки върхове. Прибавете я на няколко части към горната смес. Бъркайте с лопатка. 

Сглобяване на тортата:
В подноса, в който ще сервиране тортата поставете първият блат. Сиропирайте го добре със сгорещено прясно мляко. Аз бях пестелива и тортата стана една идея по-суха от това, което харесвам. Затова ви препоръчвам да я напоите повече. Отгоре разпределете част от бялата смес, а върху нея поставете замръзналият крем-пласт с боровинково сладко. Следват отново блат, сиропиране, бял крем, вторият крем-пласт. Поставете отгоре последният блат. Сиропирайте го. Измажете тортата отгоре с крем. Ако желаете и разполагате с тортен ринг можете да пристегнете тортата с него, но не е проблем ако не разполагате с такъв. Ако няма да пристягате тортата с ринг - измажете я и отстрани. Оставете я в хладилник за през нощта. На следващият ден я украсете по желание.
Украсата при мен е ръчно направени от мен фигурки от фондан, макар че не съм негов почитател нито като вкус, нито като състав. Харесвам го само за украса и гледам на него по този начин. Направих ги седмица по-рано и ги оставих да изсъхнат. Поставих ги малко преди да покажа тортата на дъщеричката ми и да я снимам. Пуричките са закупени готови.





Да ви е сладко.


Ако искате да видите останалите торти, които съм правила по повод Първи юни вижте тазитази и тази.






Няма коментари:

Публикуване на коментар