вторник, 26 юни 2018 г.

Шоколадово-ментова торта Диманка

Ако сте от редовните читатели на блога знаете коя е Диманка. Ако не - вижте тази статия :-)
Ето че тази година тя стана на 17 (седемнадесет) години. Изписах числото словом, защото и на мен ми е трудно да го повярвам, но ето на – факт :-)
Естествено и тази година изискванията на Диманка, за тортата, която ще правим заедно за рожденият й ден беше – ШОКОЛАД, по-малко блатове, повече крем… И започна едно мислене, сглобяване и предложения. Да не говорим, че с нея вече имаме шега – не е ли с 50 продукта и поне на 5-6 пласта не е торта за нейният рожден ден :-D
Хм, това, последното малко ме притеснява да не ви откаже от тортата, но пък е истина и защо да го крия. Ако обичате да правите торти (защото съм убедена, че 99,99999999 % от хората обичат да ги ядат) не губете време и си направете тази торта.
Когато Диманка пожела тортата да има ментов аромат леееко се притесних. Ментата, според мен, е една от най-капризните подправки – прекалиш ли с нея се притъпяват всички останали вкусове. Изключително съм доволна обаче от резултата. Ментата се усеща като нюанс, но не надделява, а само допълва вкуса на шоколада.



Продукти:
За какаовите блатове:
240 г брашно
50 г какао
1 бакпулвер (15 г)
1 к.л. хлебна сода
щипка сол
120 г светло кафява захар
100 г шоколад с аромат мента*
120 г кисело мляко
120 мл прясно мляко
100 мл олио
2 големи яйца

*Използвах шоколад Ritter Sport Peppermint, но вие използвайте какъвто желаете.
Идеята за блатовете взаимствах от Йоана 

За бадемовите блатове:
4 белтъка на стайна температура + 1 щипка сол
90 г захар
100 г смлени бадеми
1 ванилия

За шоколадовият мус:
600 мл млечна сладкарска сметана за разбиване
400 гр млечен шоколад
4 жълтъка
50 г захар

За ментовият мус:
1 ч. л. желатин
2 с. л. вода
200 гр бял шоколад натрошен на дребни парчета
100 мл прясно мляко
1 шепа листа прясна мента
200 мл млечна сладкарска сметана за разбиване
по желание сладкарска зелена боя

За глазурата (тъмен ганаш):
150 млечна сладкарска сметана
150 г тъмен шоколад натрошен на дребно
50 г краве масло
***
За зелените ивици:
100 г бял шоколад
50 мл млечна сладкарска сметана
30 г краве масло
сладкарска зелена боя
***
Шоколадови пръчици за облепяне на тортата отстрани


Приготвяне:

На какаовите блатове: Нарежете ментовият шоколад на парченца и го сложете в камерата на хладилника докато приготвите сместа за блатовете. Пресейте брашното и какаото. Смесете ги заедно с всички сухи съставки без захарта. Разбийте яйцата със захарта до изсветляване на сместа. Добавете киселото, прясното мляко и олиото. Прибавете сухите съставки. Бъркайте до еднородна смес. Застелете форма за торта с диаметър 24-26 см с хартия за печене. Изсипете половината от сместа. Разпределете парченцата от половината от шоколада по повърхността като много леко ги притиснете към тестото. Изпечете блата в предварително загрята фурна на 190 градуса. Постъпете по същият начин и с останалата половина от сместа и шоколада. Изпечените блатове прехвърлете върху решетка, за да изстинат добре.

На бадемовите блатове: Разбийте белтъците със захарта. (Ако желаете тук можете да видите какви правила спазвам при разбиването на белтъци). Постепенно прибавете смлените бадеми и ванилията като бъркате с лопатка. От опъковата страна на хартия за печене начертайте два еднакви кръга с диаметър 24-26 см. От лицевата ги намажете много леко с олио.  Разделете сместа на две еднакви части и ги разпределете като се стараете да спазвате контурите на начертаните кръгове. Изпечете ги в предварително загрята фурна на 150-160 градуса. Тези блатове са много тънки. Наблюдавайте ги и щом в краищата се позачервят, а на повърхността са златисти ги извадете от фурната. Оставете ги върху решетка да се охладят. Обръщам ви внимание, тъй като самите блатове са лепкави, да ги държите поотделно докато ви потрябват, или между тях да поставите хартия за печене.

На ментовият мус: Натрошете шоколада на дребни парченца. Смесете желатина с водата и го оставете да набъбне. Сложете млякото и ментата на котлона. Когато млякото се сгорещи (но внимавайте да не кипне) го отстранете от котлона и го оставете за 1-2 минути на страни. Добавете зелената боя и пасирайте фино сместа. Прибавете желатина и разбъркайте да се разтопи. Добавете ментовото мляко към шоколада и разбъркайте докато сместа стане еднородна. Оставете я да се охлади леко.
Разбийте много добре охладената сметана. С помощта на лопатка я добавете на 2-3 пъти към ментовата смес. Разбъркайте добре. Съхранете го в хладилник, докато ви потрябва.

На муса с млечен шоколад: Ако шоколадът ви не е на калети („капки“, „копчета“) го натрошете на дребно. Смесете го с 400 мл сметана и го сложете на слаб огън докато се разтопи. Отдръпнете го от огъня. Разбийте на водна баня жълтъците и захарта докато побелеят и се сгъстят. Когато са готови отстранете от котлона и ги смесете с шоколада и сметаната. Разбъркайте добре. Оставете сместа да се охлади. Разбийте останалата 200 мл сметана до меки върхове. Добавете я постепенно към горната смес и бъркайте докато сместа стане еднородна. Бъркането трябва да е леко с помощта на лопатка. Съхранете в хладилник докато ви потрябва.

На глазурата и зелените ивици:
Принципът е един и същ – сгорещете сметаната (за зелените ивици добавете и боята) и краве маслото. Изсипете ги при натрошеният на дребно шоколад. Разбъркайте до еднородна смес. Оставете ганашът да се охлади леко, но да остане течен.

Сглобяване на тортата:
Пригответе си тортен ринг, на който сте поставили от вътрешната му страна ацетатна хартия (може да ползвате и хартия за печене). Това ще ви помогне да освободите в последствие тортата от ринга.
Поредността на пластовете отдолу-нагоре е следната:
Какаов блат, ½ шоколадов мус, бадемов блат, цялото количество ментов мус, бадемов блат, ½ шоколадов мус, какаов блат.
По ваша преценка можете да оставите малка част от муса за измазване на тортата леко отгоре и от страни.
Оставете тортата за 1-2 часа в хладилника. След това я залейте с тъмният ганаш, направете зелените ивици от зеленият ганаш и я върнете в хладилника за през нощта. На следващият ден я освободете от ринга, ако е нужно измажете я отстрани с останалият ви мус и я облепете  с шоколадовите пръчици.
Розичките, които виждате отгоре представляват тъмен ганаш (това е много малка част от смесените млечен шоколад и сметана, преди да им се добавят жълтъците и битата сметана), който първо е охладен, а след това е разбит с миксер. 

С Диманка направихме тортата и в мини вариант, за да мога да ви покажа и разрез.
Да ви е сладко!




Няма коментари:

Публикуване на коментар