понеделник, 4 ноември 2019 г.

Катми

При все, че имам опит с различни видове теста, палачинки, баници, питки и т.н. до сега не бях правила катми. Някакъв страх имах от тях и не зная защо. Вчера реших, че е време да се престраша и запретнах ръкави.


Изчетох много рецепти и си избрах тази на Кремена Русева. Не сбърках. При мен е с минимални промени.

Продукти:
3 яйца
1 пак. суха мая /7 г/
1 ч.л. захар
1/2 ч.л. сол
300 мл топло прясно мляко
300 мл топла вода
450 г брашно
***
масло за намазване на катмите и тигана

Приготвяне:
Смесете водата, захарта, млякото и маята.
Изберете съд достатъчно голям, за да  не може сместа при втасването да прелее. Разбийте яйцата с телена бъркалка. и прибавете горната смес. Постепенно прибавете и брашното. Покрийте съда с кърпа и оставете на топличко за 1 час, за да втаса.
Изберете тиган с дебело дъно или сач и включете котлона на най-силна степен, за да загрее добре.
В оригиналната рецепта, която четох, тигана не се маже с мазнина, но аз леко намазнявах с масло.
Изсипвайте по един черпак в центъра на съда и леко го разклащайте, или използвайте обратната страна на черпака, за да разпределите тестото на по-тънък слой.
На моят котлон, който е на 6 степени пекох на степен 5.
След като се изпече намазвайте всяка катма с краве масло. Подреждайте катмите една върху друга, за да се задушат.

От тази доза при мен се получиха 15 катми с диаметър около 15-17 см.

Да ви е сладко :-)



1 коментар: