Така съм аз. Ядяха ми се еклери и пак на торта ги обърнах :-) Много обичам еклерова торта и отдавна желая да имам и при мен рецепта за такава. Реших да е както обичам аз и още една шокохоличка като мен /тя знае коя е ;-)/ - тъмна и креместа. А ето и рецептата :-)
Продукти:
За блата:
100 г натурален шоколад
100 г краве масло
2 яйца
130 г захар
100 г брашно
20 г какао
щипка сол
2 ванилии
За еклерите*:
4 яйца
100 г краве масло
100 г брашно
100 мл мляко
100 мл вода
*Важно! - от тази доза при мен се получиха около 50 малки еклера с размер 4-5 см изпечени
/казах ви че ми се ядяха :-)/. За рецептата ви е достатъчна половината доза от това.
За пълнежа на еклерите:
200 г натурално безсолно крема сирене на стайна температура
3 с.л. пура захар
200 мл млечна сладкарска сметана за разбиване
2 ванилии
1 пак. лимонови корички на д-р Йоткер
1 пак. портокалови корички на д-р Йоткер
За шоколадовият мус:
100 мл мляко
400 мл млечна сладкарска сметана за разбиване 35% масленост
300 г тъмен шоколад /ползвах 100 г натурален и 200 г млечен/
1 пак. желатин + 60 мл вода за него
За шоколадовата глазура:
150 г сметана
150 г натурален шоколад
50 г краве масло
Приготвяне:
На блата:
Включете фурната на 180 градуса.
Застелете тавичка с диаметър 22-23 см с хартия за печене като не забравите да сложите и на стените.
Разтопете шоколада заедно с маслото на водна баня. Оставете сместа леко да се охлади. Добавете едно по едно яйцата и разбъркайте.
Смесете всички сухи съставки /включително и захарта/ и ги прибавете към горната смес. Разбъркайте. Разпределете сместа в тавичката и печете за около 30 минути.
След като блата леко изстине, извадете го от тавичката и го оставете върху решетка до пълното му изстиване.
По желание леко можете да изрежете краищата му за хубава визия.
На еклерите:
Технологията за еклерите съм описала подробно тук. Вие можете да използвате вашата любима рецепта за еклери. За тази торта ще са ви достатъчни около 15 броя.
На пълнежа на еклерите:
Разбийте с миксер крема сиренето, захарта и ароматите.
Отделно разбийте млечната сметана до полу-готовност. Прибавете я към крема сиренето и доразбийте с миксера на ниски обороти до пухкава смес.
На муса:
Нарежете шоколада на дребни парченца.
Залейте желатина с водата и го оставете да набъбне.
Сгорещете млякото и 100 мл от сметаната. След това ги отстранете от котлона и след около 2 минути прибавете набъбналия желатин. Разбъркайте до пълното му разтваряне. Изсипете сместа при натрошения щоколад и бъркайте докато шоколадът се разтопи напълно и се смеси с останалите продукти. Оставете да се охлади, но да не се желира.
Разбийте останалите 300 мл сметана. Прибавете ги на 2-3 пъти към охладената шоколадова смес и бъркайте с лопатка.
Ако мусът ви се стори много течен може за кратко да го оставите в хладилник.
Сглобяване на тортата и украса:
1. Поставете върху подложка /най-добре с диаметъра на тортата/ брауни блата. Пристигнете го с тортен ринг. От вътрешната страна на ринга поставете ацетатна хартия /можете да използвате и хартия за печене, или от ленти от прозрачните папки, които ползваме за канцеларски нужди/.
2. Напълнете еклерите с крема. Той е напълно достатъчен за бройката, която ви е необходима за тортата.
3. Разпределете малка част от муса върху блата и наредете еклерите.
4. Отгоре изсипете и разпределете останалата част от муса. Заравнете добре. Оставете тортата в хладилник за през нощта.
На следващият ден нарежете шоколада за глазурата на дребно. Сгорещете маслото и сметаната и залейте с тях шоколадовите парченца. Разбъркайте до гладкост. Оставете глазурата леко да се охлади.
Освбодете тортата от ринга.
В голяма тавичка сложете хартия за печене, а в центъра й висока кутия с по-малък диаметър от тортата /аз ползвам кутия от адаптирано мляко/. Поставете тортата върху кутията и внимателно залейте с глазурата. Помогнете си с шпатула или широк нож за разнасянето й. Оставете глазурата да се отцеди и внимателно пренесете тортата в поднос за сервиране.
Хартията за печене ще ви помогне лесно да оберете стеклата се глазура.
Оставете глазурата да стегне и украсете по желание.
За останалите еклери направих домашен ванилов крем... все пак и моят половин трябва да си хапне, а той хич не е по шоколада :-D
Тортата на снимката е с диаметър 21 см и височина 6-7 см.
Тортата на снимката е с диаметър 21 см и височина 6-7 см.
Да ви е сладко :-)
Обожавам еклери, а еклерова торта е най-предпочитана от мен сред всички други! Твоята пък е страхотно изкушение, така красива и нежна! Страхотна е! Целувки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Сонче! Радвам се, че тортата ти допадна! Да си призная ме сърбят ръцете да я направя и в друг, по-светъл вариант. Като се зная - ще го направя, но малко на по-късен етап. Поздрави сърдечни :-)
Изтриване