неделя, 13 септември 2020 г.

Шоколадова торта с ... тиквички

Хайдеее, отново торта с шоколад. Казах ви вече, обичам шоколадови торти :-) Тази я избрах за моя рожден ден.

В оригиналната рецепта за блатовете се използват тъмни тиквички, но тъй като не намерих използвах светли. Оставям на вас да изберете какви да ползвате.

Тиквичките, без да се усеща техният вкус, придават чудесна влажна консистенция на блатовете и поради това /според мен/ блатовете не се нуждаят от сиропиране.


Продукти за блата:
4 яйца размер L със стайна температура
150 г захар
150 г светло кафява захар
80 г кисело мляко/заквасена сметана
230 мл олио
250 г брашно
60 г какао
3/4 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
300 г настъргана на едро тиквичка
50 г шоколадови капки
2 ампули ванилия д-р Йоткер /или друга по избор/

Продукти за крема:
200 г черен шоколад
200 г крема сирене, на стайна температура
125 г меко масло
200 г пудра захар
50 г какао
300 г заквасена сметана
1/2 ампула ром на д-р Йоткер /или друга по избор/

Продукти за заливане с глазура на тортата /ганаш/:
150 тъмен шоколад /полвах микс млечен и натурален/
150 мл сметана


Приготвяне:

На блатовете: Смесете яйцата, захарта, олиото, киселото мляко, ванилията в купа. Разбийте ги с миксер до еднородна смес, за да се смесят добре.
В отделна купа пресейте всички сухи съставки. Постепенно ги прибавете яйчената смес като продължите разбиването с миксер.
Накрая прибавете шоколадовите капки и настърганата тиквичка. За смесването не ви е нужен миксер. Достатъчна ви е и голяма лопатка.
Тавичка с диаметър 24 см намаслете с олио и посипете с брашно /можете да я застелете и с хартия за печене вместо това/. Изпечете 3 отделни блата в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 25 минути /за всеки блат/. 

На крема:
Шоколадът се разтопява на водна баня и се охлажда добре. 
Крема сиренето и маслото се разбиват заедно с миксер. Към тях се добавят пудрата захар и какаото. Разбърква се.
Накрая се добавят вече охладеният шоколад, заквасената сметана и есенцията ром.

Сглобяване на тортата и украса:
За тази торта не ви е нужен тортен ринг, защото кремът е достатъчно стегнат, но ако желаете ползвайте.
В подноса за сервиране поставете първият блат, а върху него разпределете част от крема. Редувайте блат и крем. Отстрани също я измажете с крем.
Оставете тортата в хладилник за 1 нощ.

На другия ден натрошете шоколада на ситно. Загрейте сметаната и докато е гореща залейте шоколада. Разбъркайте до еднородна смес. Залейте внимателно тортата. Това количество е повече от достатъчно за тази торта.

Украсете по желание.

Източник на базата на рецептата за блатовете тук.

Да ви е сладко :-)






1 коментар:

  1. Аз съм абонирана за блога ти и ти благодаря, Тане че публикува тази интересна торта.

    ОтговорИзтриване