неделя, 2 април 2017 г.

Киноа с лапад (лопуш)

Признавам си, че когато на нашият пазар започнаха да навлизат продукти като киноа, чиа (чия) и други подобни подходих с известно недоверие. Недоверието беше не към полезните им свойства, а по-скоро, че като всяка "модерна" храна вкусът им е надценен. Едва ли не ако не ги готвиш, не си модерен, интересен и си назадничев. А аз от истерията по определени рецепти и храни бягам като дявол от тамян :-D
Това мое недоверие към киноата специално продължи докато не полюбопитствах и си поръчах салата с киноа в едно заведение. Хареса ми. Много.
Неведнъж съм казвала, че "зелените" храни като спанак, коприва, лапад (лопуш) са сред моите любими. Имах чуден лопуш в хладилника и реших, че сега е момента да направя киноата и мой любим продукт :-)


Продукти:

1 ч.ч. киноа
300-350 г лапад (лопуш)
5-6 стръка зелен лук
1/2 ч.ч. олио
1 с.л. джоджен
сол
3 ч.ч. вода

Измийте добре киноата (за измиването ползвайте сито, или по-широка като диаметър цедка). Накиснете я в топла вода. Това ще подпомогне по-бързото й сваряване.
Измийте и почистете лука. Нарежете го на дребно. 
Измийте лопуша. Отстранете дебелите стебла на листата и нарежете и него. Не е нужно да е много на дребно, защото той се стопява при готвене.
Сгорещете олиото. Добавете лука и го запържете за 2-3 минути. Добавете лопуша и също го задушете докато омекне. Оцедете киноата от водата и я прабавете към останалите продукти. Разъбркайте и прибавете 3 ч.ч. вода*, сол и джоджен. Намалете котлона на средна степен, поставете капак и оставете киноата с лопуша да се готвят до готовност. Това отнема около 20 минути. Сервира се топло.
Ако желаете може при сервиране да поръсите с настърган пармезан. 

* В различните рецепти пропорциите на киноа към вода са основно 1:2 или 1:3. 










петък, 31 март 2017 г.

Картофени кюфтета

Обичам ги! Споделям ги :-) Рецепта с етикет "Ало, мамо" :-)


Продукти:
1 кг. картофи
1 яйце
1 глава лук (или няколко стръка зелен лук)
100-150 г натрошено сирене
100-150 г настърган кашкавал
черен пипер
чубрица
магданоз
целина

За паниране:
2-3 яйца
брашно

Картофите се измиват много добре. Без да се белят се сваряват в подсолена вода. Още топли се обелват и намачкват с преса. Лукът се нарязва на ситно. Всички продукти се смесват и разбъркват добре. Не давам точни пропорции на подправките. Сложете тези, които обичате вие и в количество, в което ви допада на вас :-)
Направете кюфтетата в желаната големина. Леко ги сплесквайте, овалвайте ги добре в брашно, а после в разбитите яйца. Веднага ги слагайте в сгорещено олио. Изпържват се много бързо. Поставяйте готовите кюфтета върху салфетки или домакинска хартия, за да се отцедят от олиото.

Ако не разполагате с време може от предишната вечер да си сварите и намачкате картофите, да ги овкусите и да ги оставите в тенжера в хладилник за приготвянето им за следващият ден. Препоръчвам ви готовата смес да пропуснете лука, а да го добавите в деня, в който ще пържите самите кюфтета.

Да ви е сладко :-)


четвъртък, 23 март 2017 г.

Броколи на фурна със сос Бешамел

Обичате броколи? Обичате карфиол? Нямате много време за готвене? Ето една идея от мен :-)



Продукти:
1 глава броколи
1 л. прясно мляко
40-50 г краве масло
4 с.л. брашно
1/2 к.л. индийско орехче
млян черен пипер
сол
2 пак. от 125 г моцарела

Накъсайте броколите на розички. Измийте ги. Поставете ги в подсолена вода и след като водата заври ги варете около 5 мин. 
За соса Бешамел сложете в дълбок съд маслото да се разтопи. Прибавете брашното и разбъркайте докато то стане със златист цвят. Постепенно и при непрекъснато бъркане прибавете прясното мляко. Добавете индийското орехче, черният пипер и сол на вкус. Варете не повече от 5 мин. Добавете и малко от бульона*, който се е получил при варенето на броколите.
В тавичка подредете сварените броколи. Залейте със соса. Настържете най-отгоре, тук таме (или накъсайте) моцарелата. Запечете във фурна (при мен тя беше загрята на около 220 градуса) за около 15-20 мин. 
Това е. Лесно и вкусно :-) Можете да замените броколите с карфиол, моцарелата с кашкавал, пармезан или скаморца.
Ястието е най-вкусно докато е топло.

* Аз добавих около 1 ч.ч. бульон. Ако не желаете да добавяте намалете с 1 с.л. брашното, защото сосът ви ще стане много гъст. Разбира се, ако желаете гъст сос го направете по ваш вкус.


понеделник, 20 март 2017 г.

Кекс с парченца шоколад и захаросани портокалови корички

Хей, хоп, ето ме! Тук съм :-)
Измина време от последната ми публикация. Почти два месеца :-O За мен отминаха като миг. Работа, вкъщи и тези толкова кратки и нефотогенични дни не ми помогнаха изобщо :-) Но ето - днес настъпи астрономическата пролет и ето я и новата ми рецепта.



Продукти:
150 г краве масло със стайна температура
300 г пудра захар
4 яйца на стайна температура
200 мл прясно мляко
300 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
2 пак. ванилия
кора от цитрусов плод по желание - портокал или лимон

захаросани портокалови корички
шоколадови дражета (капки)

Разделете жълтъците от белтъците. Разбийте белтъците на сняг заедно с няколко лъжици от пудрата захар (тук можете да прочетете какви правила спазвам при разбиването на белтъци).
Разбийте краве маслото и останалата пудра захар на пухкав крем. Постепенно един по един добавете жълтъците, като разбивате за кратко след всеки един от тях. Прибавете настърганите цитрусови корички, прясното мляко и пресятото брашно заедно с бакпулвера и ванилията. Добавете захаросаните портокалови корички и шоколадовите дражета (на снимката се вижда какви съм ползвала аз). Разбъркайте. Най-накрая постепенно прибавете разбитите на сняг белтъци, като разбърквате с лопатка. 
Изсипете сместа в тавичка намаслена с олио и посипана с брашно, или застлана с хартия за печене. Печете на около 170 градуса в предварително загрята фурна до "суха" клечка. В моята фурна това отне около 1 час. Тавичката, в която пекох аз е с размери 27 дължина, 8 см ширина на дъното и 7 см. дълбочина.




вторник, 7 февруари 2017 г.

Свински котлети в плик

Едва ли има любител на месо, който да не обича котлети.


Разглеждайки различни рецепти попаднах на една рецепта за свински гърди на Пепа Стоева, която много харесах и взаимствах част от нея.

Продукти:
6 свински котлета
За маринатата:
3 с.л. доматено пюре+щипка захар
1 с.л. майорана
млян черен пипер
1/2 ч.л. смлян кимион
1-2 с.л. соев сос
1 пълна ч.л. горчица
100 мл. червено вино
сол

Всички продукти за маринатата се смесват и разбъркват до еднородна смес. 
Котлетите се измиват и подсушават. Поставят се в плик за печене на един ред, изсипва се маринатата. Пликът се затваря внимателно. С ръце (така че пликът да не се спука) се разпределя маринатата, така че да има по всички пържоли. Пликът се поставя в тавичката, в която ще се пече и се оставя в хладилник за 3-4 часа да се маринова, като от време на време се обръща.
Тавичката се поставя във фурната, като първоначално тя се включва на най-силните градуси (при мен 275) и след като течностите в плика заврят се намалява на около 160-180 градуса. Така котлетите се пекат около час, час и десет минути.
След като това време изтече торбичката се срязва (внимавайте за парата, която излиза) котлетите се вадят в тавичката, долива се 100 мл вода и се връщат във фурната. Когато водата заври се прибавя 1 с.л. размито в малко вода брашно, разбърква се. Фурната се изключва, като тавичката с котлетите се оставя в нея за още 1-2 мин.

четвъртък, 2 февруари 2017 г.

Гъби с ориз

Тази е една от рецептите, на които обичам да слагам различни подправки. Днес сложих риган и босилек, защото имах пресни, но съм правила с джоджен (мммм, много хубави стават също), с мащерка, с розмарин, с целина и магданоз.... Сложете тези подправки, които вие обичате.


Продукти:
500 г гъби печурки
1 ч.ч. ориз
1/2 ч.ч. олио/зехтин
1 глава лук
6-7 скилидки чесън
черен пипер
риган и босилек, или други подправки по избор
сол

Почистете и нарежете гъбите на парчета. Изчистете лука и чесъна. Нарежете лука на ситно, а чесънът на по-едри парчета. Сложете олиото да се сгорещи. Добавете лука и чесъна. Оставете ги леко да се позапържат и прибавете гъбите. Посолете. Когато водата от гъбите се изпари добавете изчистеният и измит ориз. Разбъркайте леко да се запържи. Прибавете 3 ч.ч. гореща вода. Добавете подправките. Намалете котлона на средна степен и гответе докато оризът стане готов. Поднесете го топъл.

понеделник, 30 януари 2017 г.

Вита портокалова торта

Започнах да пиша рецептата за тортата и изведнъж погледнах - тази публикация ще бъде номер 100 в моето кулинарно кътче. И това, ако не е случайност :-)


Една от причините да харесам и публикувам тази торта е моето убеждение, че продуктите за нея ги има във всяка една кухня, в която шета любител-сладкар :-) Друга причина е, че много, ама много харесвам високи торти с по-малък от стандартния диаметър. Следваща причина - както писах, продуктите са познати, но ако и вие сте като мен, сигурно искате от познати продукти да направите нещо мааалко по-различно от обичайното. Още причини? Вкусът, разбира се :-) Хареса ми на мен и моето семейство и ще се радвам да допадне и на вас.

Продукти за блата:
6 яйца на стайна температура
1 ч.ч. пудра захар
10 с.л. брашно
5 с.л. натурално нишесте*
2 ванилии
настъргана на ситно портокалова кора

*Аз имах и ползвах царевично нишесте, но може да ползвате и пшенично.

Продукти за крема:
1 литър прясно мляко
2 яйца
1 ч.ч. захар
8 с.л. брашно
200 г тъмен шоколад* натрошен на парченца
100 мл млечна сладкарска сметана

*Ползвах 100 г млечен шоколад и 100 г натурален шоколад с парченца портокал (със 70% съдържание на какао). Можете да ползвате натурален шоколад за готвене и да настържете на ситно портокалова кора.

Чаената чаша и за блата, и за крема е с вместимост 200 мл

Приготвяне:
Започнете първо с крема - разбийте яйцата със захарта докато побелеят. Добавете малка част от прясното мляко и брашното. Разбъркайте до еднородна смес. Сложете останалото мляко да се сгорещи и когато това стане, постепенно и при непрекъснато бъркане добавете яйчената смес. Бъркайте докато кремът се свари и сгъсти. Махнете крема от огъня и прибавете парченцата шоколад. Бъркайте докато шоколадът се стопи и смеси равномерно с крема. Оставете кремът да се охлади, покрийте го плътно с фолио за свежо съхранение (фолиото да залепне по крема) и го оставете в хладилник докато ви потрябва.

За блата - разделете жълтъците от белтъците. Разбийте белтъците с 1/3 от захарта на пухкав сняг (тук можете да прочетете какви правила спазвам при разбиването на белтъци).
Разбийте жълтъците, ванилията и корите от портокал с останалата захар докато побелеят и увеличат обема си 2-3 пъти. Постепенно към тях прибавете на 2-3 пъти белтъците като бъркате с лопатка. Прибавете постепенно брашното и нишестето като продължавате да бъркате с лопатка. 
Постелете тавичка (моята е с размери 36/37 см) с хартия за печене. Изсипете сместа и изравнете добре. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса докато блатът леко порозовее. Проверете го като забодете в него клечка за зъби - ако излезе суха, блатът е готов. След като е леко изстинал го обърнете върху друга хартия за печене, върху която има разстелени 2-3 с.л. кристална захар. Отлепете хартията, върху, която се е пекъл блатът. Оставете го да изстине напълно.

Разбийте сметаната до меки върхове. Смесете я с крема с помощта на миксера. Отделете си в една купичка (около 1/5 от общото количество) за измазване на тортата отгоре и от страни.

Нарежете блата на ленти с желана ширина. Аз избрах да нарежа 4 еднакви по ширина ленти. Вие може да направите и 5, но тогава тортата ви ще бъде по-ниска. Намажете първата лента с част от крема, навийте я на охлюв и я поставете в средата на тортена чиния. Намазвайте и следващите ленти като ги усуквате около навитото парче, така че да тортата да заприлича на охлюв. Пристигнете тортата с тортен ринг. Намажете я отгоре с крем и я оставете в хладилник за една нощ. На следващият ден я освободете от ринга, измажете я и от страни с останалият крем и я украсете по желание. Имайте предвид, че през нощта част от крема може леко да слегне и на следващият ден да трябва да измажете още малко тортата в горната й част.
Украсата при мен е семпла - 100 мл сметана, разбита до меки върхове и портокалови корички.


Тортата на снимката е с диаметър 19 см и височина около 8-9 см.