неделя, 21 юни 2020 г.

Пилешко в палачинка с бешамелов сос

Не е за вярване, но успях да публикувам още една рецепта и то солена :-). 
Чудех се как да я кръстя. Първоначалната ми идея беше да направя Султан кебап - една популярна рецепта в интернет пространството /имах чувството, че само аз не я бях правила :-D/ и изчетох няколко рецепти. Нямах кори за баница, но имах останали палачинки от вечерта, затова си щипнах от основната идея на този популярен кебап и се роди това. Получиха се 6 порции. Голямата ми дъщеря ги хареса, защото й наподоби вкусът на лазаня :-D




Продукти:
650 г бяло пилешко месо
1 глава лук
1 голям морков
1 малка тиквичка
50 мл олио
50 г краве масло
100 г пасирани домати от консерва
босилек
риган
сол
черен пипер
***
За соса Бешамел:
500 мл прясно мляко
2 с.л. брашно
20 г краве масло
индийско орехче
млян черен пипер
***
За поръсване отгоре:
100 г пармезан/кашкавал/моцарела
***
6 големи палачинки /моите бяха с диаметър около 24 см и ги правя по тази моя любима рецепта. Вие изберете вашата любима./

Приготвяне:
Измйте, почистете и нарежете зеленчуците - лука и моркова на ситно, а тиквичките на малки кубчета. По желание тиквичките може леко да посолите и оставите да се отцеди водата. Измийте и нарежете на малки хапки пилешкото месо.
Загрейте олиото и маслото. Запържете за няколко минути зеленчуците и прибавете пилешкото месо. Гответе около 15 минути на среден огън. Прибавете пасираните домати и подправките. Имам пресен босилек и горещо препоръчвам, ако имате пресни подправки да сложите тях. Ригънът ми беше сух. Гответе още около 5 минути. Отстранете от огъня.
За соса Бешамел сгорещете първо маслото. Запържете за кратко в него брашното и постепенно прибавете прясното мляко и подправките. Гответе на среден огън докато сосът се сгъсти.
Пригответе си купичка/паничка. Сложете в нея 1 палачинка и сипете 1/6 от пълнежа. Затворете всички краища и внимателно я обърнете със затворения край на долу и я пренесете в намаслена с олио тавичка. Така постъпете и с останалите 5 палачинки. Залейте палачинките с бешамеловия сос като го разпределите равномерно. Поръсете с настърган пармезан. Запечете за 20 минути на 200 градуса.

Да ви е сладко :-)

Няма коментари:

Публикуване на коментар