неделя, 21 юни 2020 г.

Усмихната торта с ягодов крем

Урааааа! Успях да публикувам Първоюнската си торта с 20 дневно закъснение :-D 
Да ви призная мислех изобщо да не я публикувам, защото почти не ми остава време за снимки и не съм доволна от тези, НО 5 годишната ми дъщеря след като опита тази каза - мамо, направи ми тази за рождения ден. Ха сега де, как да помня до есента какво съм сложила в тази и реших - публикувам. Тортата се получи много лека и я харесаха дори хора, които като мен налитат предимно на шоколадови торти :-)
Ще се радвам да допадне и на вас.



Продукти:
За блатовете:
6 големи яйца със стайна температура
150 г захар
60 г фино царевично нишесте
150 г брашно
1 ампула ванилия /или 2-3 прахчета/

За напояване на блатовете:
По избор 150 мл прясно мляко или сокът на компот от ягоди

За крема:
250 г маскарпоне
400 мл сметана
300-400 г ягоди
200 г пудра захар /или на вкус/
2 прахчета ванилия
15 г желатин /1 и 1/2 пакетче на д-р Йоткер/ + 90 мл вода за него

За измазване на тортата:
200 мл сметана /по желание подсладена или не/

Приготвяне:
На блатовете:
Препоръчвам ви да приготвите блатовете 1 ден по-рано. Смесете брашното и нишестето. Разделете яйцата на жълтъци и белтъци. Разбийте белтъците с половината от захарта и щипка сол. Отделно разбийте жълтъците и ванилията с останалата захар, докато увеличат обема си 2-3 пъти. Постепенно прибавете белтъците като бъркате или с лопатка, или с миксер на ниски обороти за кратко време. Накрая добавете и сухите съставки.

Застелете форма за торта /диаметър 26 см/ с хартия за печене. Не поставяйте хартия на стените. Изсипете сместа, заравнете и изпечете блата на 180 градуса докато клечка забита в центъра излезе суха.
Оставете изпеченият блат да се охлади леко, прокарайте нож по стените на формата, извадете блата, премахнете хартията за печене и оставете да изстине напълно върху решетка. След като изстине напълно го завийте във фолио за свежо съхранение и го оставете в хладилника за през нощта. На следващият ден го разрежете на 3 платки.

За крема:
Накиснете желатина в студената вода.
Пасирайте ягодите и по желание ги претрийте през цека. Аз не го направих, защото обичам да усещам семенцата.
Смесете маскарпонето с ванилията и пудрата захар. Разбийте ги за кратко с миксер. Прибавете ягодовото пюре и отново разбийте.
Загрейте желатина на водна баня докато стане прозрачен. Отстранете го от огъня и прибавете към него няколко лъжици от смесените маскарпоне и ягоди. Разбъркайте добре и след това изсипете цялото желатиново количество при останалият крем /това се прави за да може желатина да се темперира, защото ако сипете горещ желатин при студен крем е възможно да се получат "парцали" в крема и да не се размесе добре./.
Разбийте много добре охладената сметана до полуготовност /меки върхове/. След това я прехвърлете към останалия крем и разбийте отново всичко с миксер. Кремът ви е готов.

Сглобяване на тортата:
Тук е момента да си призная една грешка, която още не зная ама защо я допуснах. Първоначално сварих ягоди със захар. Вече вряха от 5 минути, когато се пляснах по челото, че ми трябва не компот от ягоди, а су-ро-ви :-D Реших обаче компота, който получих да използвам сока му за сиропиране  и съм ужасно доволна от общия вкус на тортата, защото това подсили ягодовия вкус. Затова ако имате компот от ягоди сиропирайте със сока му, или със същото количество прясно мляко. Оставям вие да изберете.
Поставете първият блат в подноса за сервиране. Пристигнете го с тортен ринг като от вътрешната страна го облепите с ацетатна хартия /може и хартия за печене да ви свърши работа./ Сиропирайте го със сока на компота /или прясно мляко/. Редувайте блат, сироп и крем.
Оставете тортата в хладилник за през нощта.
На следващият ден я освободете от ринга и я украсете по желание.
Аз избрах да разбия сметана, да я измажа и да направя усмихнато човече с бонбони маршмелоу.

Да ви е сладко :-)



2 коментара:

  1. Нали затова са ни тези виртуални дневници - да събираме в тях, спомени, моменти и нужни бележки, като рецептата за тази торта например. Чудесна е тортата, поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно така е, Кате! Пиша ги най-вече за себе си, а ако на някой пък му хареса да я направи, или го вдъхнови да направи своя вариант - добре дошло :-) Поздрави сърдечни :-)

      Изтриване