неделя, 7 октомври 2018 г.

Карамелено-медена торта ІІ вид

Ето я и поредната ми торта с детска тематика! 


Поводът - рожденият ден на моята дъщеричка. 
Това е една от най-вкусните торти, които съм правила. Единственото, което бих променила следващият път е леко да сиропирам блатовете с топло прясно мляко. Тортата е голяма - с диаметър 26 см се получиха 16 хубави парчета.

Продукти:

За блатовете:
2 яйца
1 непълна ч.ч. светло кафява захар
80 г разтопено краве масло
4 с.л. мед
1 ч.л. сода бикарбонат
1 пакетче канела (10 г)
1 ч.л. микс подправки за меденки
1 пак. портокалови корички на д-р Йоткер 
500-600 г брашно 

За крема:
1 опаковка варено кондензирано мляко/дулсе де лече/Варёное сгущённое молоко
100 г меко краве масло
250 г маскарпоне
200 г заквасена сметана
200 мл млечна сметана за разбиване
4 пак. ванилия

За ганаша:
150 г тъмен шоколад
50 г краве масло
150 мл млечна сладкарска сметана 

Отделно:
Смлени орехи - около 1,5-2 ч.ч. чаши

Препоръка:
Топло прясно мляко за леко напояване на корите

Чаената чаша е с вместимост 250 мл

Приготвяне:
На блатовете:
Разбийте леко яйцата със захарта и подправките. Прибавете маслото, меда, содата. Добавете брашното и омесете меко тесто. Завийте го във фолио за свежо съхранение и го оставете в хладилник да стегне - за 3-4 часа. Можете, ако не разполагате с много време да омесите тестото от предишната вечер и да го съхраните по гореописаният начин.
Ако тестото е много стегнато, преди работа го оставете за няколко минути извън хладилник, преди да го разточите. 
Разделете стегналото тесто на 4 еднакви топки. Разточете директно върху хартия за печене блат с дебелина около 3 мм. Очертайте и изрежете с нож кръг с диаметър 24-26 см (помогнете си с капак от тенджера, дъно на тавичка или друг подходяш съд). Премахнете изрезките, надупчете с вилица леко блата и изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 8 мин. 
Изпеченият блат оставете леко да се охлади, премахнете хартията за печене и оставете да изстине напълно върху равна повърхност. Постъпете по същият начин и с останалите 3 блата. От изрезките можете да си изпечете мини блат, който да натрошите и използвате за украса или бисквити. Уточнявам, че при мен, поради по-големият диаметър на блатовете остана минимално количество тесто (буквално за 5-6 мини курабийки).

На крема:
Използвайки най-ниската степен на миксера разбъркайте карамеленото кондензирано мляко с ванилията и маслото. Прибавете маскарпонето и заквасената сметана. Можете да бъркате с лопатка, за да сте сигурни, че кремът няма много да се втечни.
Разбийте сметаната и постепенно я прибавете на 2-3 пъти към горната смес. Бъркайте с лопатка. Кремът ви е готов.

Сглобяване на тортата:
Поставете първият блат. Ако имате ринг може да го пристегнете. По желание (както писах по-горе) леко сиропирайте с топло прясно мляко. Разпределете част от крема, върху него поставете смлени орехи. Следва отново блат-сиропиране-крем-орехи - до изчерпване на количествата.
Най-отгоре също намажете с крема. Можете да си оставите малка част за измазване отстрани. Оставете тортата да се охлади за 1-2 часа в хладилника, след което я залейте с ганаша .

За ганаша:
Сметаната и краве маслото се сгорещяват. Изливат се върху натрошения на дребно шоколад. Бърка се до хомогенна смес. Леко се охлажда и тортата се залива. След като ганашът стегне може отново да посипете с орехи.

Украсата е по желание. 
Кученцето съм направила от фондан, гледайки от това клипче. Моето е с височина около 6,5 см... и с опашка :-D


Тревата е маслен крем, приготвен от пудра захар и краве масло в съотношение 1:2, оцветен със зелена сладкарска боя.
Цветята също са от фондан.
Преди консумация оставете тортата за около 1 час на стайна температура.

Опитайте :-)


Рецептата за първият вид на Карамелено-медена торта е тази



2 коментара: