неделя, 16 септември 2018 г.

Крем супа от червена леща

Вече е официално - обичам червена леща. Да си призная другата не ми е сред най-любимите варива, но тази и особено след като опитах тази супа ми става фаворит.


Вдъхнових се от чудесната рецепта на Йоли, която леко промених и се получи това :-) 

Продукти:
250 г червена леща
1 картоф
1 голяма глава лук
1 голям морков
1 парче корен целина (колкото 2 палеца)
1 парче пащърнак (колкото 1 палец)
5 скилидки чесън
1 дафинов лист
1 ч.л. куркума
1/2 ч.л. смлян кимион
1/2 ч.л. естрагон
80 мл олио
млян черен пипер
сол

Измийте зеленчуците и лещата. Почистете и нарежете на ситно картофа, лука, моркова, целината, пащърнака и чесъна. Задушете ги в олиото и малко вода за 5-10 минути. Добавете лещата, подправките и сипете вряла вода около 1-1,5 л. Нека супата ври на среден огън за около 20 мин, или докато зеленчуците омекнат. Ако по време на готвенето водата много изври доливайте по малко вряла вода. Извадете дафиновият лист и пасирайте до гладкост. Ако прецените добавете още малко вряла вода, за да разредите, но не прекалявайте. 
Да ви е сладко!

1 коментар: