понеделник, 26 август 2019 г.

Кайсиев зебра чийзкейк

Лято е, топло е, но за сладкояд като мен това не може да е пречка :-) Днес ви представям една семпла, не изискваща много време и продукти рецепта за чийзкейк.



Продукти:
За основата:
200 г маслени бисквити
100 г краве масло размекнато
За крем-слоя:
500 г маскарпоне
250 г заквасена сметана
3/4 ч.ч. захар
500 г кайсии - пресни или от компот
1 пак. желатин + 60 мл вода за него
1 пак. бурбонска ванилова захар
1 пак. лимонови корички
1 пак. портокалови корички

Формата е с диаметър 23 см

Приготвяне:
За основата смелете бисквитите на трохи, след което ги смесете добре с краве маслото. Застелете тавичка с откопчаващо се дъно с хартия за печене, така че краищата й да стърчат навън. Разпределете равномерно бисквитения слой и го притиснете да се изравни. Не прекалявайте с натискането, защото има вероятност в последствие трудно да режете основата. Поставете формата за торта в хладилник докато приготвите крема.
Залейте желатина с водата и го оставете да набъбне. Ако ползвате пресни кайсии почистете ги от костилките и ги сварете за няколко минути (не повече от 5). Пасирайте ги и ги оставете да се охладят.
Смесете маскарпонето със захарта и ароматите. Разбъркайте. Добавете заквасената сметана и отново разбъркайте. Разтопете желатина на водна баня докато стане прозрачен. Сипете няколко лъжици от крема и го смесете с желатина /по този начин няма да имате проблеми при смесване на топъл желатин и хладен крем, което може да доведе до бучки/, след което изсипете цялото количество при останалия крем и бързичко разбъркайте до еднородна смес. Смесете част от крема в отделен съд с пюрираните кайсии, като се опитайте двете смеси да станат приблизително равни като количество.
Извадете охладената основа от хладилника. Облепете вътрешната стена на формата с ацетатна хартия, или хартия за печене. Следва часта "зебра" - в центъра на основата изсипете 1 черпак от едната смес, а след това върху него 1 черпак от другата смес. Редувайте така до тяхното изчерпване. Вместо черпак можете като мен да разпределите смесите в две мензури и да сипвате директно от тях. Оставете чийзкейка за 1 нощ в хладилника. На следващия ден го извадете от формата и го прехвърлете върху поднос за сервиране.
П.П. Разбира се може да използвате несолено крема сирене вместо маскарпоне.

Няма коментари:

Публикуване на коментар