понеделник, 12 август 2019 г.

Запеканка или лазаня от тиквички?

Идеята за тази запеканка/лазаня я видях в едно от кулинарните предавания по Food Network и там беше преведено с името Лазаня с тиквички или подобно. Не споря лазаня ли е, запеканка ли е, но е много вкусно. В предаването липсваха точни пропорции и начин на приготвяне затова си направих моя рецепта, която днес ще споделя с вас.



Продукти:
2 средни по големина тиквички
500 г гъби
300 г спанак нарязан
400 г консерва домати пасирани
1 малка глава лук нарязан на ситно
2 скилидки чесън пресован
400 г извара
3 яйца
250 г кашкавал/моцарела настъргани
250 г пармезан настърган
100 г краве масло
50 мл олио
сол
черен пипер
пресен босилек

Приготвяне:
Нарежете тиквичките по дължина с дебелина около 3-4 мм, посолете ги и ги оставете да се отцедят.
Почистете и нарежете гъбите. Задушете ги в маслото с малко черен пипер. След като се задушат ги прехвърлете в отделна купа. В същият съд сипете олио и задушете за 2-3 мин. лука, прибавете спанака и задушете за още 5 мин. Прибавете доматите с щипка захар и гответе докато сосът леко се сгъсти. Свалете съда от котлона и прибавете гъбите, чесъна и пресен босилек нарязан на ситно. Разбъркайте.
Смесете яйцата, изварата, кашкавала и половината от пармезана. 
На дъното на правоъгълна тавичка сложете част от пласта от гъби и спанак. Отгоре наредете ленти тиквички. Върху тиквичките разпределете сместа от яйца и сирена. Следва отново пласт от гъби и спанак. Редувайте по този начин до изчерпване на продуктите. Най-отгоре трябва да имате пласт яйца и сирена. Печете за около 40 мин на 200 градуса. Извадете запеканката, поръсете я с останалата половина пармезан и запечете за още 10 мин. 

2 коментара:

  1. Както и да го наречеш не бих си помислила да споря, мога само да ти кажа, че изглежда много апетитно през монитора:). Поздрави!

    ОтговорИзтриване