понеделник, 9 септември 2019 г.

Ябълково-морковена торта

И друг път съм писала, че есента ми е любим сезон. Писала съм и колко много обичам месец септември, който е изпълнен с наши, лични празници. Поредният празник роди и тази торта. Вкусът й надмина очакванията ми. Изключително ароматна, с влажни от морковите и ябълките кори, караща те да искаш да седнеш с чинийка с парче от нея и чаша чай. Със сигурност това е торта, която ще правя отново и отново. Ще се радвам рецептата да допадне и на вас.



Продукти:
За блата:
4 яйца
250 г светло кафява захар
400 г брашно
1 равна супена лъжица сода бикарбонат
1 ч.л. бакпулвер
1 с.л. канела
1 с.л. микс подправки за меденки
1 щипка сол
250 г настъргани на ситно моркови
250 г ябълки нарязани на малки кубчета
150 г ситно смлени орехи
250 мл олио

Морковите и ябълките са претеглени след като са почистени.

За пълнежа:
2 средни по големина ябълки (около 200-250 г)
150 мл вода
1 ч.л. канела
2 с.л. светло кафява захар
3 с.л. вино марсала (можете да го замените с друга есенция по избор, или да го пропуснете)
*
500 г маскарпоне
150 г пудра захар или на вкус
125 г краве масло
200 г заквасена сметана
4 пак. ванилия

За измазване на тортата:
200 г крема сирене несолено
100 г краве масло
50 г пудра захар
1 пак. ванилия

Приготвяне:
На блатовете:
Разбийте яйцата със захарта докато сместа изсветлее и увеличи обема си 2-3 пъти. Добавете на тънка струя олиото. Смесете сухите съставки и ги прибавете. Последно прибавете морковите, ябълките и орехите. Можете да разбъркате сместа с лопатка. Изпечете сместа на 4 блата с диаметър 26 см в тавичка намаслена с олио и посипана с брашно (може и върху хартия за печене, но имайте предвид, че сместа е гъста и при разпределението й по дъното хартията може да се измести и част от сместа да залепне за тавичката) на 180 градуса. Тази смес, по мое мнение, е неподходяща за печене на един път.
На пълнежа:
Почистете и нарежете ябълките на малки кубчета. Залейте ги с водата, виното, добавете канелата и захарта. Сварете ги за 5-10 минути на среден огън. Оставете да се охладят. Запазете течността, в която са се варили. По желание може леко да сиропирате блатовете с тях. Течността, която остава не е голямо количество.
Смесете маслото и пудрата захар. Разбийте ги с миксер, докато маслото стане пухкаво. Прибавете ванилията, маскарпонето и заквасената сметана. Разбъркайте.
Сглобяване на тортата:
Поставете първият блат в подноса за сервиране. По желание разпределете част от течността, в която са врели ябълките. Намажете крем, а върху него разпределете част от сварените ябълки. Редувайте блат, сироп, крем и ябълки. Завършете с тънък пласт крем отгоре. Оставете тортата в хладилник за 2-3 часа.
Приготвяне на крема за измазване:
Маслото трябва да е със стайна температура. Смесете маслото и пудрата захар. Разбийте ги с миксер, докато маслото стане пухкаво. Прибавете ванилията и крема сиренето. Разбъркайте. Измажете охладената торта с готовия крем и я оставете в хладилник за през нощта.

Украсата е от изсушени ябълки, които леко са попарени и завити като розичка.

Тортата се получи доста висока, около 8-9 см, поради което смятам, че би могло да се получи добър резултат и при и торта с диаметър 28 см на 3 блата.

Да ви е сладко :-)




2 коментара: