вторник, 31 декември 2019 г.

Торта Шварцвалд /Schwarzwald torte/

Тази торта съм я запланувала още, когато беше сезонът на черешите. Но! Диманка искаше да участва, аз също и затова замразих в хладилника чудесни череши специално за тази торта. И, ето че посрещането на Нова година беше подходящото време най-после да изпълним общият си план :-)
Да си призная нямах много големи очаквания за вкуса, но за моя изненада тортата много ми допадна и бих я направила отново.


Няма да говоря за историята на тортата, защото затова има достатъчно информация в интернет. Също така в нет-пространството има и много рецепти. От тях избрах тази Дани Динева. При мен рецептата е с много леки изменения и лека промяна на начина на приготвяне на блатовете. И така:

Продукти:
За блатовете:
6 яйца на стайна температура
3/4 ч.ч. захар
1 ч. л. есенция ванилия
120 г натурален шоколад
1 ч.ч. брашно

За сиропа:
1/4 ч.ч. захар
1/3 ч.ч. вода
1-2 с.л. амарето

За пълнежа:
400 г почистени от костилките череши
3-4 с.л. вода
1 с.л. захар
1 с.л. натурално нишесте /пшенично или царевично/
2 с.л. амарето
***
400 мл млечна сладкарска сметана 35% масленост
3 с.л. пудра захар

За украса:
200 мл млечна сладкарска сметана 35% масленост
200 г натурален шоколад
захаросани череши или както беше в нашият случай - червени желирани бонбони

Чаената чаша е с вместимост 250 мл

Приготвяне:
На блатовете:
Разтопете шоколада на водна баня. Оставете леко да се охлади.
Пресейте брашното.
Разделете жълтъците от белтъците. Разбийте белтъците с половината от захарта на плътен сняг. Останалата част от жълтъците разбийте с останалата захар, докато увеличат обема си и побелеят. Прибавете разтопеният шоколад и ванилията. Разбъркайте. Постепенно, на 3-4 пъти, прибавете разбитите на сняг белтъци. Бъркайте с лопатка и се постарайте да запазите обема на сместа, защото в тестото няма набухвател и именно белтъците ще дадат обем. Последно, отново на 3-4 пъти прибавете брашното.
Изпечете сместа на 3 отделни блата в тавичка /с диаметър 23 см/, застлана с хартия за печене, в предварително загрята фурна на 180 градуса за 10-15 минути. След 10-тата минута проверявайте готовността с дървено шишче.
Оставете блатовете върху решетка до пълното им изстиване.

На пълнежа с череши:
Сложете черешите, захарта и водата на среден огън. След като сместа заври, оставете да поври 2-3 минути, след което извадете с решетъчна лъжица черешите и прибавете алкохола, а след 1 минута и нишестето. След като сместа леко се сгъсти върнете черешите обратно и отстранете от огъня.
Можете да прибавите алкохола накрая, ако искате да се запази по-силен аромата, но така ще се запази и алкохолното му съдържание.
***
Разбийте много добре охладената сметана /400-те милилитра/ с пудрата захар.

На сиропа:
Смесете всички продукти и сварете сироп за около 4-5 мин. на среден огън.

Сглобяване на тортата и украса:
Поставете първият блат в подноса за сервиране. Пристигнете го с тортен ринг. Сиропирайте го с помощта на четка. Разпределете половината от разбитата сметана и половината от черешите.
Отгоре поставете вторият блат, сиропирайте, прибавете останалата част от битата сметана и черешите. Най-отгоре поставете третият блат и го сиропирайте леко. Оставете тортата за 3-4 ч. в хладилник за да стегне.
След като е стегнала я освободете от ринга и я измажете с останалите 200 мл сметана.
За да направите шоколадовата украса разтопете шоколада и след като леко се охлади го разпределете на пласт върху парче хартия за печене. Навийте хартията на руло и оставете да стегне. След това я развийте и от натрошените парченца облепете тортата отстрани.
Тъй като не разполагахме с пресни, или захаросани череши с Диманка решихме да си направим домашни желирани бонбони във формата на сърце, които  тя реши артистично да постави само в част от тортата.

Препоръчвам ви, ако черешите са по-големи да ги нарежете на 2-4 парченца и така да ги разпределите върху тортата между блатовете. Аз не го направих, но го отчитам като грешка.
И последна препоръка - по-възможност направете тортата 2 дни преди консумирането й. Става още по-вкусна.

Да ви е сладко :-)








Няма коментари:

Публикуване на коментар