вторник, 10 декември 2019 г.

Таралежчета

В предишната ми публикация споделих, че ще посветя две рецепти на всички майки, които искат да зарадват семействата си с домашни сладки, но не разполагат с много време, продукти, или пък имат страх, че не умеят да украсяват сладки.
И ето, че допъплиха и тези ежковци :-)



Продукти:
150 мл топло прясно мляко
120 г пудра захар
1 пак. суха мая (или 1/2 кубче прясна мая)
2 пак. ванилия
250 г меко краве масло /може и свинска мас/
около 400-450 г брашно

За пълнежа:
1 кутийка локум

***
Тъмен шоколад за потапяне
Орехи и шоколадови пръчици

Приготвяне:
Смесете прясното мляко с маята, захарта и ванилията. Добавете маслото, разбъркайте до хомогенност и малко по малко брашното и замесете меко нелепнещо тесто.
Вземете парче от тестото (приблизително голямо колкото орех),  разстелете го с пръсти на кръгче, а в центъра на кръгчето да сложите малко парче локум. След това затворете кръгчето добре и направете топче. Изтеглете добре част от тестото, за да направите муцунката на ежко /имайте предвид, че ако е прекалено къса, при печене сладките се подуват и може нослето да изчезне/. Всички топчета се нареждат в тавичка, застлана с хартия за печене и се пекат на 200 градуса в предварително загрята фурна до порозовяване. 
След като сладките са добре изстинали потапяйте всяка в разтопен шоколад, а след това в счукани на едро орехи и/или шоколадови пръчици. С помощта на клечка направете очи и носле.

От тази доза при мен се получиха около 60 ежковци.




Няма коментари:

Публикуване на коментар