сряда, 18 май 2016 г.

Руло с плънка от ябълки

На Цветница ви показах каква торта бях направила за именния ден на Лора. Тогава направих и това руло, подарък за другата ми именничка. Естествено избрах тази рецепта, защото й е любимо, от тези, които правеше нашата майка. Снимките са дело на именничката :-)



Продукти:

За рулото:
5 яйца на стайна температура
1 1/2 ч.ч. захар
1 1/2 ч.ч. брашно
1 пак. бакпулвер
1 ванилия
кората на 1 лимон

За плънката:
5 ябълки - обелени и настъргани
3 с.л. захар
1 с.л. канела*
1 ч. ч. счукани орехи

Отделно:
1 пакетче от 125 гр. краве масло

*Имах под ръка микс подправки за меденки, който микс си бях купувала по Коледа и добавих и 1/2 ч.л. от него.

За да приготвите тестото за рулото разбийте яйцата и лимоновата кора със захарта докато сместа стане пухкава и увеличи поне два пъти обема си. Добавете малко по малко брашното, смесено с ванилията и бакпулвера. Бъркайте внимателно с шпатула. Целта е да се запази максимално обемът на яйчената смес.
На дъното на голяма тавичка (тази, която ползвам аз е с размер 36/37 см.) изсипете и разнесете навсякъде разстопеното пакетче масло. Върху него разпределете отново навсякъде настърганите ябълки, смесени със захарта и подправките. Върху ябълките разнесете и счуканите орехи. Върху орехите изсипете тестената смес и разпределете добре.
Рулото се пече на около 180 градуса в предварително загрята фурна, докато клечка забита в него излезе суха. Когато се опече се прехвърля върху навлажнена кърпа, навива се на руло и се оставя за няколко минути, след което кърпата се маха и се прехвърля в поднос.





Няма коментари:

Публикуване на коментар