Вече съм споделяла, че Торта Династия на Йоли е сред моите любими торти. Този път реших леко да променя крема. Когато бях ученичка, един от кремовете, които правехме вкъщи най-често, беше крем с карамелизирана захар. Затова използвайки същите продукти, като на оригиналната рецепта, реших този път любимата Династия да е с карамелен вкус.
За блатовете:
10 белтъка
300 гр кристална захар
300 гр смлени леко запечени орехи
3 с. л. брашно
кора от 1 лимон
ванилия
Белтъците се разбиват на сняг (тук можете да прочетете какви
правила спазвам при разбиването на белтъци). Постепенно към тях се прибавя и
захарта. Орехите се смесват заедно с брашното, ванилията и лимоновата кора.
Когато белтъците и захарта са се смесили напълно към тях се добавят смесените
орехи, брашно, ванилия и лимонова кора. Бърка се внимателно, с шпатула, за да
се запази максимално "въздухът" в сместа.
Върху хартия за печене се очертава кръг с диаметър 24-26 см., изсипва се 1/3 от сместа се разпределя, така че да заеме приблизително диаметъра на кръга.
По същият начин се постъпва с останалите 2 блата. Блатовете се пекат на предварително загрята на 150-160 градуса фурна. Когато са изпечени самите блатове приличат на големи ореховки и затова трябва да се внимава при отлепянето им от хартията.
Върху хартия за печене се очертава кръг с диаметър 24-26 см., изсипва се 1/3 от сместа се разпределя, така че да заеме приблизително диаметъра на кръга.
По същият начин се постъпва с останалите 2 блата. Блатовете се пекат на предварително загрята на 150-160 градуса фурна. Когато са изпечени самите блатове приличат на големи ореховки и затова трябва да се внимава при отлепянето им от хартията.
За крема:
1 литър прясно мляко
1 ч.ч. захар
8 с. л. с връх брашно или 150 гр
10 жълтъка
Отделно за крема:
500 гр меко масло
150 гр пудра захар
В съда, в който ще варите крема, карамелизирайте 1/2 ч.ч. захар (или ако желаете по-наситен карамелов вкус по-голяма част от захарта). Постепенно прибавете горещото мляко. Много внимавайте при сипването на млякото, защото кипи. Бъркайте докато карамелът се разстопи напълно в млякото. Разбийте жълтъците, останалата захар и брашното добре. Прибавете ги постепенно, при непрекъснато бъркане към карамеловото мляко. Сварете крем. Оставете го да изстине напълно.
Разбийте добре мекото краве масло с пудрата захар и го смесете с карамеловия крем. Разбъркайте добре с миксер, за да може двата крема да се смесят.
Наредете тортата като редувате блат и крем. Украсете по желание. Аз заложих на семплата украса.
Искам да ви обърна внимание и на още нещо. Може да намалите количеството на краве маслото в крема. Тогава той ще бъде по-течен, но пак ще е вкусен :-) Ако сложите количеството масло, което съм посочила аз е добре тортата да бъде сервирана със стайна температура.
Няма коментари:
Публикуване на коментар