събота, 14 май 2016 г.

Свински джолан в глинен съд

Признавам си - за пръв път готвя джолан. Когато готвя някакъв продукт за пръв път предпочитам да намеря готова рецепта и да я спазя, за да зная в последствие какво мога да променя. Затова си избрах рецепта на Люси от нейния блог Lussi's World Of Artcraft.


Продукти:
1 свински джолан (този, който готвих аз беше 1,600 кг.)
сол, черен и червен пипер
1 1/2 ч.ч. бяло вино

500 гр. гъби
800 гр. картофи
1-2 моркова
3 червени чушки
3-4 глави лук
4-5 скилитки чесън
3-4 дафинови листа
зърна бахар (3-4 бр.)
зърна черен пипер
олио

Ако ще готвите месото за обяд е добре предишната вечер да направите тук-таме леки разрези по джолана и да го обтриете с двата вида пипер и сол. Поставете го в съд, залейте го с виното и малко вода, покрийте го с капак и го оставете в хладилника за през нощта.
Всички зеленчуци се измиват и се нарязват на едро.
На дъното на глинения съд сипете малко олио наредете половината от зеленчуците, върху тях сложете половината от бахара, черния пипер, дафиновите листа. Добавете останалата половина зеленчуци и подправки. Най-отгоре поставете джолана и го залейте с маринатата. Съда, който използвам аз нямаше капак и затова го завих с дебел пласт алуминиево фолио за печене.
Ястието се слага в студена фурна, която в последствие се включва на около 250 градуса докато заври. След това фурната се намалява на около 160 градуса и се пече до готовност. Времето е около 3 часа и половина. Ако искате месото да се запече леко отгоре (както е при мен) махнете капака, или фолиото и запечете според желанията ви.





Няма коментари:

Публикуване на коментар