вторник, 22 ноември 2016 г.

Кюфтета по чирпански

Както и друг път съм казвала - искам в блога си да включа рецепти, които всеки от нас готви вкъщи. Готвили ги са нашите баби, майки, ние ги готвим и надявам се - нашите деца. Рецепти - класика; рецепти, които привличат с простотата си; рецепти, които убедена съм готвят много голям процент от българските семейства; рецепти, за които имаме колкото еднакви толкова и различни начини за приготвяне. Реших тези рецепти да са с етикет "Ало, мамо" :-)


Продукти:
За кюфтетата:
500 г  кайма
1 глава лук - средна
1 червена чушка
1 с.л. магданоз
1 с.л. листа целина
1 суха, накисната във вода/мляко филия хляб или 1 с.л. галета
1/2 ч.л черен пипер
1 ч.л чубрица
1 яйце

За соса:
1 голяма глава лук
2 средни по големина моркова
2 чушки
500-600 г картофи
малко парче корен целина
1-2 с.л. магданоз - пресен
1-2 дафинови листа
1 с.л. червен пипер
2 с.л. брашно
1-2 домата пресни или от консерва - нарязани на дребно и смесени с щипка захар
черен пипер
50-100 мл олио - в зависимост от мазнината в каймата
сол на вкус

За кюфтетата:
Каймата се замесва с всички изброени продукти. Оформят се кюфтета. Кюфтетата се овалват в брашно.
За соса:
Лукът, морковите, чушките, целината, картофите се нарязват. В голям съд се сипва олиото и се добавят зеленчуците, брашното и червеният пипер. Запържва се за не повече от 1-2 мин. Добавят се доматите, даф. листа, черният пипер. Посолява се. Добавя се около 1,5 литра гореща вода. След като соса поври 5-6 мин. се добавят и кюфтетата. Оставя се да поври още няколко минути. След това имате два варианта - или да оставите яхнията да се досготви на котлона, или като мен да я сложите в предварително загрята силна фурна (около 250 градуса). От време на време може леко да разбърквате и ако водата е поизвряла да добавяте гореща вода. Проверете кога картофките са готови - щом те са готови и яхнията е готова :-) Най-накрая поръсете с пресният магданоз.





Няма коментари:

Публикуване на коментар