сряда, 10 февруари 2021 г.

Торта Наполеон с карамелен крем и ЧРД Трохичке

Изминаха 5 години от създаването на моята "Трохичка не остана". Не искам да говоря клишета как е като мое дете и да правя равносметка на отминалото време. Зная само, че я създадох с желание и неувереност, които не изчезват и до днес - желанието да споделям ми носи щастие, а неувереността - ме държи здраво стъпила на земята. Едно от хубавите неща, които ми се случиха след създаването на този блог е, че той ме срещна виртуално и реално с хора, с които имаме обща страст. Много би ми се искало да имам и повече време за писане и снимане на рецепти и зная, че ще се случи. Кога? Когато е най-подходящото време за това. Вярвам го!

Моят избор за торта за петата годишнина е Торта Наполеон. Не успях да открия категорична информация за историята на тортата. Попаднах на много и различни рецепти - от майки, баби, лични импровизации и т.н. и т.н. Днес ви предлагам варианта, който направих аз.


Продукти:

За блатовете:
150 грама студено краве масло
350 грама брашно
50 мл студена вода
150 грама заквасена сметана

За крема:
3 яйца
500 мл прясно мляко
200 г захар
4 с.л. брашно
2 ванилии
250 грама краве масло
200 г кондензирано мляко /това е 1/2 кутийка/

Приготвяне:
На блатовете:
Нарежете маслото на малки кубчета и го смесете с половината брашно. Претрийте с пръсти, за да се получат лепнещи парцалчета. Прибавете студената вода и заквасената сметана. Прибавете останалото брашно, като замесите средно меко, нелепнещо тесто. Не месете дълго време. Увийте готовото тесто в стреч фолио и го оставете за 1,5 часа в хладилник.
След като се е охладило добре, извадете тестото и го разделете на приблизително 8 еднакви топки. Оставете само топката, с която ще работите, а останалите дръжте в хладилника.
Разточвайте тънка кора директно върху хартия за печене. Набодете я с вилица. Фиксирайте ринг на 22 см и изрежете с него кората, така че да се получи хубав кръг. Можете да ползвате и чиния/капак с желания диаметър и да изрежете с ножче.


Изпечете така блата на 210 градуса в предварително загрята фурна за около 5-7 минути. Изпеченият блат изглежда така:


Оставяйте блата да се охлади напълно, а изрезките запазете.

Като допълнителна помощ - при точенето тестото залепва върху хартията и това е добре. За да разточвате посипвайте само отгоре леко брашно върху кората. Ако има много брашно под нея, при отрязването тестото се свива/събира и диаметъра става по-малък. Какво правех аз? Слагам тестото върху хартията, точа, като посипвам леко отгоре брашно, надупчвам с вилица и изрязвам непосредствено преди поставянето на блата във фурната. 

Обръщам ви внимание, че е неизбежно лекото свиване при печене, затова, ако искате по-голям диаметър разделете на 6 топки и точете в желаният от вас размер.

За крема:
Най-добре за този крем е да ползвате млековарка или дебел, дълбок съд.
Разбийте яйцата с 2-3 с.л. от захарта, брашното, ванилията и около 100 мл мляко. Останалото 400 мл мляко сложете да се свари.
Сложете останалата захар, заедно с 2-3 с.л. вода в тиган и я карамелизирайте. След като карамелът е готов много внимателно, бавно, на поне 4-5 приема, прибавете готовият карамел към горещото мляко. Бъдете внимателни, защото при сипването на карамела се получава едно кипене, което може да ви изгори неприятно. Върнете млякото и карамела на котлона и бъркайте докато карамелът се стопи напълно и стане карамелено мляко :-) След това прибавете яйчената смес и бъркайте докато се получи среден по гъстота крем. Изсипете крема в съд, покрийте го със стреч фолио и го оставете да изстине напълно.
Разбийте краве маслото с миксер. Трябва да е меко. Прибавете постепенно кондензираното мляко /то трябва да е със стайна температура/. След като сместа се хомогенизира, постепенно започнете да прибавяте готовия охладен крем. Разбивайте на средна степен на миксера.
Важно - маслото и крема трябва да са с еднаква температура, защото в противен случай рискувате крема ви да се пресече.

Сглобяване на тортата и украса:
Не ви е нужен тортен ринг, но ако сте неуверени можете да ползвате. Намажете много малка част от крема в подноса за сервиране и поставете първия блат. Редувайте блат и крем, като не забравяйте да оставите и крем за измазване отстрани.
Натрошете изрезките от блатовете /аз ги смесих и с малко запечени млени орехи/ и обсипете цялата торта, като притискате добре.
Оставете тортата за около 2 часа на стайна температура, за да може крема да попие и след това я сложете в хладилник за през нощта.

Както при всички торти с повече масло е хубаво да оставите тортата на стайна температура поне за час преди да я поднесете.

Като краен вариант тортата при мен е 21 см широка и висока около 5-6 см.

Рецептата е адаптирана от тук.

Да ви е сладко!



Няма коментари:

Публикуване на коментар