вторник, 16 февруари 2021 г.

Курабийките на Ванчето

Всеки има своята рецепта за войнишки курабийки. Аз също имам в блога една. Тази е малко по-различна, поне за мен. Разликата, освен в част от продуктите, е в това, че курабийките първо се изпичат, след това се топват във вряща вода и тогава в захар. Така стават приятно меки, а в същото време и леко хруптят от захарта. Рецептата я имаме от една братовчедка на моята майка - Ванчето. 


Продукти:
125 г меко краве масло /или разтопено/
250 г мека мас /или разтопена/
2 ч.ч. захар
3 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч. л. сода бикарбонат
1 пак. бакпулвер 
1 кг брашно + за доомесване при нужда
ванилия
лимонова кора
***
захар за овалване на топките
***
Чаената чаша е с вместимост 250 мл

Приготвяне: Смесете и разбъркайте маслото, маста и захарта. Едно по едно добавете яйцата и ароматите. Смесете содата бикарбонат с киселото мляко и след като шупне ги прибавете. Размесете бакпулвера с брашното и добавете и него. Постепенно прибавяйте брашно и омесете тесто.
Застелете тавичката с хартия за печене. Правете топчета приблизително с големината на орех и ги нареждайте на разстояние.
Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 10-12 минути.
След като курабийките са изпечени потапяйте всяка в гореща вода много за кратко, а след това в кристална захар.
Нареждайте ги една до друга в тавичка.
От тази доза при мен се получиха над 100 курабийки с диаметър около 5 см.

Да ви е сладко!



Няма коментари:

Публикуване на коментар