петък, 14 май 2021 г.

Торта Бяла Неделя

Тази торта я направих за рождения ден на майка ми, който беше през април. Преди да започна изчетох подробно рецептата на Иван Звездев.

Днес ще ви покажа как я направих аз и ще се опитам да дам насоки в нещата, за които смятам, че може да ви затруднят. Ще споделя и за нещата, които бих променила следващия път. В движение промених малка част от количествата продукти /основно захарта/. Другото,  което бих променила следващия път е рецептата за белия сос. По-долу ще напиша рецептата, която направих и ще посоча и моето предложение.

Въпреки спънките, които имах неочаквано, признавам, че тортата ми допадна на вкус, а се хареса и на хората, които я опитаха.


Продукти:

За блата:
7 яйца на стайна температура
7 с.л. захар
7 с.л. брашно
1 пак. бакпулвер 
2 ч.л. какао

За масления крем:
500 мл. прясно мляко
150 г захар
90 г брашно
25 г нишесте
100 г  краве масло
1 ванилия

За сметановия крем:
500 мл. млечна сметана, много добре охладена над 35% масленост
150 г захар
1 ванилия

За ореховия крокант:
250 г захар + 3 с.л. вода
100 г орехови ядки

За захарния сироп:
100 г захар
300 мл вода

За белия шоколадов сос:
100 мл сметана
25 г краве масло
100 г бял шоколад

За тъмните ивици:
50 г тъмен шоколад + 25 мл сметана

Отделно парченца шоколад за украса по желание

Приготвяне:

Започнете с кроканта. Смесете водата и захарта и я карамелизирайте. Постелете тавичка с хартия за печене, разпределете ореховите ядки и залейте с карамел. Оставете на страна карамела и ядките да стегнат заедно, а след това ги смелете с чопър.

За блата: Разделете жълтъците от белтъците. Смесете брашното с бакпулвера. Разбийте жълтъците с 1 с.л. захар, докато побелеят. Прибавете към тях какаото. Отделно разбийте белтъците с останалата захар на плътен сняг. Прибавете ги към жълтъците и накрая добавете брашното с бакпулвера.

Застелете  тавичка с диаметър 26 см хартия за печене. Стените не намаслявайте и не облепяйте с хартия. Това ще помогне за въздушността на блата ви. Изсипете цялата смес, заравнете и изпечете на 200 градуса в предварително загрята фурна за около 25 минути. След като блата е изпечен, го оставете за около 10 минути във формата. Прокарайте нож от вътрешната страна на тавичката и го извадете върху решетка за да изстине напълно /поне 2-3 часа./ След като е изстинал го разрежете хоризонтално на 3 платки. Съвета, който тук мога да дам е – платките са тънки и ако нямате опит в това рязане, препоръчвам да изпечете блата в тава с диаметър 24 см.

За масления крем: Разбъркайте 100 мл от млякото с ванилията, брашното и нишестето. Останалото мляко, заедно със захарта го сложете да се сгорещи. След като това стане, постепенно прибавете размитите брашно и нишесте, като бъркате непрекъснато. Сварете крема. Извадете го в съд, покрийте го директно със стреч фолио и го оставете в хладилника да се охлади. След като това стане, нарежете краве маслото на кубчета и постепенно, прибавайки едно по едно маслото го смесете с вече изстиналия крем. Още един съвет – постарайте се маслото и крема да са с еднаква температура, за да не се стигне до пресичане на крема.

За сметановия крем:  Разбийте с миксер сметаната до полуготовност, прибавете захарта и доразбийте. Внимайвайте да не я пресечете от преразбиване. Следете оборотите на миксера и спирайте често, за да проверите готовността й.

За сиропа: Сложете водата и захарта в съд на котлона и след като сместа заври, варете за около 5-6 минути на средна степен, за да се получи сироп.

Сглобяване на тортата: Поставете първия блат в подноса за сервиране. Сиропирайте го. Разпределете цялото количество маслен крем, а върху крема обилно посипете от ореховия крокант. Поставете втория блат. Сиропирайте го. Разпределете върху него 2/3 от сметановия крем, посипете обилно с ореховия крокант. Поставете третия блат и леко го сиропирайте. Измажете тортата отстрани и отгоре с останалия ви сметанов крем, като можете да оставите малко за розичките отгоре, или ако не ви стигне за тях, просто разбийте още малко сметана при украсяването.

Оставете тортата в хладилник, за да стегне добре /може и за през нощта/.

За белия сос: Тук е момента да споделя, че направих соса по рецептата както е дадено 100 мл сметана и 100 г шоколад, но следващия път бих сложила 100 мл сметана и 200 г шоколад, защото така ще бъде по-стегната глазурата. Която и комбинация да изберете, принципа за направата е един и същ – шоколада се натрошава на дребно и се залива със сгорещената сметана, прибавя се маслото и се разбърква до еднородна смес. Оставете леко да се охлади преди да залеете тортата.

За тъмните шарки – тъмния шоколад се нарязва на ситно и се смесва със сгорещената сметана. Разбърква се до еднородност. Оставя се да се охлади леко.

Извадете тортата от хладилника, облепете я отстрани с орехов крокант. С разбита сметана /ако ви е останала от крема или разбийте още малко/ направете розички отстрани и я залейте с белия сос. След това с  помощта на пош с тънък накрайник направете тъмни ивици отгоре. Вземете шишче и прокарайте първо в едната посока, след това в другата, за да се получат шарките. Довършете украса с парченца шоколад. Аз използвах един, който се продава точно така – на парченца. 

Да ви е сладко!



1 коментар: