четвъртък, 13 май 2021 г.

Вита торта с ягодово сладко II вид

В последно време не ми остава много време за блога. Имам 3 рецепти, които чакат да бъдат споделени. Днес ще публикувам първата от тях. Надявам се да успея скоро да споделя и останалите две.

Тортата, която виждате днес е тортата, която правих за именния ден на двете ми дъщери, който е на Цветница.

Много харесвам блога и витите торта на Димитрана. Правила съм няколко пъти по нейна рецепта и мога да кажа, че блата, който споделя тя за вита торта ми е любим. Използвах нейната традиционна рецепта.

Продукти:

За блата:
8 жълтъка
5 белтъка
100 г захар
80 г брашно
20 г натурално нишесте /аз ползвах царевично, но може и пшенично/
1 ванилия

За сиропиране:
100-150 мл топло прясно мляко

За пълнежа:
500 г маскарпоне със стайна температура
200-250 г сладко от ягоди
100 г пудра захар*
250 мл млечна сметана ледено студена
1 ванилия
*пудра захар добавете само ако не ви е достатъчно сладко. Можете да я пропуснете, увеличите или намалите - всичко според вашия вкус.

За измазване отвън:
300 г крема сирене студено
150 г краве масло със стайна температура
80 г пудра захар
ванилия
***
за декорацията използвах пресни ягоди и тъмен шоколад

Приготвяне:

На блата
Яйцата трябва да са със стайна температура. Разбийте жълтъците с 1-2 с.л. от захарта  и ванилията, докато увеличат обема си 2-3 пъти. Разбийте белтъците с останалата захар. Постепенно, на 2-3 приема ги прибавете към жълтъците. Бъркайте с лопатка, за да се запази въздухът в сместа максимално. Прибавете най-накрая брашното и нишестето. Застелете с хартия за печене тавата, която имате към фурната. Изсипете в нея сместа, изравнете и изпечете в предварително загрята фурна на около 230 градуса за 10-12 минути. 
Извадете изпечения блат, внимателно го прехвърлете върху навлажнена кърпа, премахнете хартията за печене и го навийте в кърпата, за да изстине.
След като е изстинал го нарежете на ленти според желаната височина на тортата. Аз нарязах 5 ленти, защото исках тортата да е с по-голям диаметър, а не толкова висока. Рязала съм и на 4 ленти и тогава тортата ми е по-висока.

На крема:  Смесете маскарпонето, ванилията и сладкото. Разбъркайте добре. Разбийте отделно до полуготовност сметаната, прибавете я към горната смес и доразбийте с миксер на ниски обороти. Опитайте на вкус и ако е нужно добавете пудра захар, като разбърквате с лопатка.

Сглобяване на тортата: Сиропирайте ивиците блат и разпределете крема върху тях. Навийте първия блат като охлюв и го поставете изправен в подноса за сервиране. Навивайте около него останалите ивици. Стегнете тортата с ринг, покрийте със стреч фолио /или  капак/ и оставете тортата в хладилник за през нощта.

Измазване и декорация: На следващия ден пригответе крема за измазване:
Разбийте с миксер на пухкав крем маслото, ванилията и пудрата захар. Прибавете хладното крема сирене и доразбийте до хомогенност. Ако кремът ви се стори отпуснат може да го оставите за около 20-30 мин. в хладилник преди да пристъпите към измазването на тортата. Този крем е подходящ и за шприцоване. Обръщам внимание, че това количество е в повече от необходимото. Можете да използвате остатъка за украса чрез шприцоване или да го използвате за нещо друго.
Освободете тортата от ринга и я измажете с крема. Поставете я в хладилник поне за половин час.

За украсата - разтопете тъмен шоколад /аз ползвах 60 г., но ми остана доста/. Оставете го да се охлади, но да остане, течен. Прехвърлете го в шишенце за декорация или пош с тесен накрайник.
Първо направете контури с шишче директно върху тортата, като "рисувате" върху крема. След това повторете контурите с шоколад. Нарежете ягоди и доукрасете.

Да ви е сладко! :-)



Рецептата за първия вид торта, можете да видите тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар