вторник, 3 септември 2019 г.

Бял Гараш

Когато в интернет-пространството се появи рецепта с подобно заглавие понякога възникват спорове за това дали може да се използва заглавието на оригиналната рецепта. Чудех се как да кръстя тортата, която ще ви представя днес. Мислех да е нещо като Бяла орехова торта, но Гараш си изкочи от самосебе си, особено като видите и разрезът на тортата. За тези, които държат на името нека я наричат както им харесва, а за тези, които искат нова рецепта за торта и моя прочит на такава торта, нека четат по-надолу :-)


Тортата беше по повод юбилея на моя батко. Обичам такива поводи. Още повече, че моят пръв помощник беше тя - Димана. Толкова ми липсваше това, че през последните месеци не можахме да направим обща торта. Но... ето... и повод, и време, а желанието - никога не е било наш проблем :-)
Снимките са направени в ресторанта по време на тържеството от моята сестра.

Продукти:
За блатовете:
8 белтъка на стайна температура
150 г светлокафява захар*
250 г ситно смлени орехи
2 ванилии

За крема:
400 мл млечна сладкарска сметана
400 г бял шоколад
180 г краве масло
300 г заквасена сметана
ванилия

За глазурата:
200 г бял шоколад
100 мл млечна сладкарска сметана
50 г краве масло

*Ползвах светлокафява захар за повече вкус и цвят. Ако не разполагате спокойно може да я замените с бяла захар.

Приготвяне:
Започнете с крема - натрошете шоколада на ситни парчета. Нарежете краве маслото на малки купчета и ги смесете. Сгорещете сметаната /млечната сладкарска/ заедно с ванилията. Сипете я при шоколада и маслото, оставете за няколко минутки да подейства и ги поразтопи, след което бъркайте до пълното хомогенизиране на сместа. Можете да си помогнете и с пасатор, за да сте сигурни, че шоколадът, сметаната и маслото са се обединили напълно. Покрийте съда с капак или фолио и го оставете в хладилник за минимум 4 часа, а най-добре за през нощта.

За блатовете разбийте белтъците с щипка сол, ванилията и захарта. Ето тук можете да видите как го правя аз. Постепенно на 3-4 пъти прибавете орехите. Бъркайте с лопатка и се постарайте да запазите максимално обема на белтъците. Пригответе си 6 листа хартия за печене и от опаковата им страна очертайте кръг с диаметър около 24-26 см. Разделете сместа приблизително на 6 равни части. Всяка част разпределете от лицевата част на хартията (може да я намажете леко с олио, за да ви е по-лесно при отделянето на готовия блат), като се стараете да спазвате очертанията на кръга. Блатовете се пекат на предварително загрята на 150-160 градуса фурна. Когато са изпечени самите блатове са много крехки. Затова изчакайте самият блат да изстине добре преди да го отлепите от хартията. Съветвам ви между опечените блатове да поставите хартия за печене (може да ползвате тази, върху която сте пекли блата), за да предотвратите евентуалното залепване на блатовете един за друг.

Извадете много добре охладеният крем от хладилника и го разбийте с миксер, докато стане плътен. Смесете го със заквасената сметана. Нека смесването е с помощта на лопатка.

Сглобяване на тортата - поставете първият блат в подноса за сервиране. Разпределете върху него част от крема. Редувайте блат и крем. Завършете с крем, като не забравяте да намажете тортата и от страни. Оставете тортата в хладилник за около 2 часа преди да я залеете с глазурата.

За глазурата - натрошете шоколада на ситни парчета. Нарежете краве маслото на малки купчета и ги смесете. Сгорещете сметаната. Сипете я при шоколада и маслото, оставете за няколко минутки да подейства и ги поразтопи, след което бъркайте до пълното хомогенизиране на сместа. Оставете леко да се охлади и залейте тортата. Поставете я в хладилник до поднасянето й.

Украсата й е дело на Диманка!

Да ви е сладко :-)







3 коментара:

  1. Здравейте, каква е формата, която сте използвала?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте. Извинявам се за късния отговор, но както съм написала и в описанието диаметърът е 24-26 см по избор. Успех:-)

      Изтриване