неделя, 28 февруари 2021 г.

Печена патица с бира и розмарин

Започвам с признание - правя патица за пръв път. Бях яла 1-2 пъти като дете, но изобщо не си спомнях вкуса й. Не бях наясно и със спецификата на приготвянето й. Затова изчетох сигурно десетки рецепти. Накрая се спрях на една, която леко промених според това, което имах вкъщи.
Поисках съвет от дамите на любимата ми кулинарна група във Фейсбук и сред многото чудесни предложения се спрях на идеята за патица с бира. Публикувам рецептата с благодарност към една дама, която я сподели - Ася Жиянска. В рецептата на Ася основната подправка е мащерка, но тъй като разполагах с пресен розмарин реших да сложа от него. Изключително съм доволна от резултата и затова ще го споделя. Ще се постарая да споделя и съветите, които прочетох на различни места и приложих за приготвянето.



Продукти:
1 цяла патица - моята беше около 2,5 кг
3 големи глави лук
2-3 скилидки чесън
500 мл бира
3 равни супени лъжици кафява захар
1 клонче пресен розмарин
200 мл пилешки или друг бульон
сол
черен пипер

Приготвяне: Измийте патицата. Ако има остатъци от перата ги премахнете с помощта на пинсета. Премахнете /ако има/ дреболиите от кухината /при мен бяха в пликче/. Премахнете трътката, и мазнините от кухината на патицата /лесно се виждат/ - тази стъпка бях посъветвана да направя, за да намаля количеството мазнина, което отделя патицата. Прорежете с остър нож по диагонал кожата  на патицата на няколко места. Осолете я и я натъркайте с млян черен пипер.
Нарежете лука на едро, почистете чесъна. Поставете ги  на дъното на тавичката. Върху тях поставете клончето розмарин. Върху зеленчуците поставете патицата с гърдите надолу.
Кипнете бирата заедно с кафявата захар. Залейте патицата. Покрийте тавата с фолио и я сложете във фурната на 230 градуса за 1 час. След като отмине този час премахнете фолиото и печете, докато патицата се позачерви, като от време на време я заливате със соса. След около 20 минути я обърнете с гърдите отгоре. Пак печете около 20 минути, като поливате със соса. След като изтече и това време, премахнете клончето розмарин и обърнете още веднъж с гърдите на долу. Печете отново за 20 минути приблизително. Не забравяйте да поливате със соса. 
След като патицата е готова я полейте с горещ бульон. По рецептата на Ася е пилешки, но аз направих супа от дреболиите на патицата и просто отлях от бульона и залях с него.
Сервирайте месото като залеете с част от соса, който се е получил при печенето.
Патицата се получи изключително сочна. Безкрайно съм доволна от резултата.

Времето за печене е спрямо моята фурна - общо около 2 часа. Познавайки вашата фурна, при необходимост го редуцирайте.

Да ви е сладко!



2 коментара:

  1. Обожавам патца с розмарин...миналата година открих тази комбинация, ще ми се да опитам и тази рецепта, изглежда чудесно!

    ОтговорИзтриване